Παραίτηση από δικόγραφο.

Παραίτηση από δικόγραφο. Τρόποι. Προφορική δήλωση πριν τη συζήτηση. Δικόγραφο παραίτησης που επιδίδεται στον αντίδικο του παραιτούμενου. Συζήτηση με δήλωση. Περιπτώσεις όπου η προφορική συζήτηση δεν είναι υποχρεωτική. Αποτελέσματα συζήτησης με δήλωση. Συνέπειες μη επίδοσης δήλωσης παραίτησης. Μη νόμιμη και εμπρόθεσμη κλήτευση απολιπομένου διαδίκου. Απαράδεκτο αίτησης αναίρεσης.
- Παραίτηση από δικόγραφο. Τρόποι. Προφορική δήλωση πριν τη συζήτηση. Δικόγραφο παραίτησης που επιδίδεται στον αντίδικο του παραιτούμενου. Από τις διατάξεις των άρθρων 294, 296 και 297 ΚΠολΔ που εφαρμόζονται κατά το άρθρο 573 παράγραφος 1 ΚΠολΔ και στη διαδικασία της αναιρετικής δίκης προκύπτει, ότι η παραίτηση, ολική ή μερική, από το δικόγραφο του ενδίκου μέσου που έχει ασκηθεί, άρα και από το δικόγραφο της αναιρέσεως (άρθρο 495 παρ. 1 ΚΠολΔ) μπορεί να γίνει ή με προφορική δήλωση προτού αρχίσει η προφορική συζήτηση της υποθέσεως ή με δικόγραφο, που επιδίδεται στον αντίδικο του παραιτουμένου.
- Συζήτηση με δήλωση στις περιπτώσεις όπου η προφορική συζήτηση δεν είναι υποχρεωτική. Με τη διάταξη του άρθρου 242 παρ. 1 ΚΠολΔ ορίζεται, ότι «η συζήτηση αρχίζει μετά την εκφώνηση των ονομάτων των διαδίκων και τη δήλωση των παραστάσεών τους» και με τη διάταξη της παραγράφου 2 ότι «στις περιπτώσεις που η προφορική συζήτηση δεν είναι υποχρεωτική οι διάδικοι μπορούν να συμφωνήσουν με κοινή δήλωση που υπογράφεται από τους πληρεξουσίους δικηγόρους ότι δε θα παραστούν κατά την εκφώνηση. Τέτοια δήλωση μπορεί να γίνει και από έναν ή ορισμένους μόνο πληρεξουσίους.».
- Αποτελέσματα συζήτησης με δήλωση του άρθρου 242 παρ. 1 ΚΠολΔ. Η προφορική συζήτηση αρχίζει με την εκφώνηση των ονομάτων των διαδίκων και τη δήλωση παραστάσεών τους και αφετέρου ότι 1) η δήλωση έχει ως αποτέλεσμα την περάτωση της συζητήσεως με μόνη την εκφώνηση της υποθέσεως, ο δε διάδικος στον οποίον αφορά η δήλωση δικάζεται σαν να ήταν παρών γιατί καθιερώνεται πλασματική παρουσία αυτού στη δίκη και 2) μόνο δήλωση βίαιης διακοπής της δίκης είναι παραδεκτή.
- Συνέπειες μη επίδοσης δήλωσης παραίτησης. Η δήλωση του άρθρου 242 παράγραφος 2 ΚΠολΔ, η οποία καθιερώνει πλασματική παρουσία του διαδίκου στη δίκη, δεν αναπληρώνει την απαιτούμενη από τη διάταξη του άρθρου 297 ΚΠολΔ προφορική δήλωση περί παραιτήσεως, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά. Συνεπώς, μη αποδεικνυομένης της επιδόσεως της ως άνω δηλώσεως του άρθρου 242 παράγραφος 2 ΚΠολΔ στον αντίδικο του παραιτούμενου, η κατά τον τρόπο αυτό γενόμενη παραίτηση είναι μη νόμιμη.
- Η μη απόδειξη της νομίμου και εμπροθέσμου κλητεύσεως του απολιπομένου διαδίκου επισύρει το απαράδεκτο της συζήτησης της αιτήσεως αναιρέσεως, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 576 παράγραφοι 2, 3 ΚΠολΔ.
πηγή : foggs

Σχόλια