Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αίτηση Πολιτογράφησης


Η παρούσα αίτηση κατατίθεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του τόπου κατοικίας του/της αιτούντος/αιτούσας



Παρακαλούμε να απαντηθούν όλα τα ζητούμενα στοιχεία, συμπληρώνοντας με Χ  τα αντίστοιχα πεδία ή τις κενές γραμμές. Σε περίπτωση που ο υπάρχων χώρος δεν επαρκεί για την απάντησή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό φύλλο χαρτιού, όπου θα αναγράψετε συμπληρωματικά ό,τι επιθυμείτε. Όλες οι απαντήσεις πρέπει να είναι στην Ελληνική γλώσσα και με γράμματα ευανάγνωστα.


Πατήστε εδώ για την λήψη των αρχείων :

Αίτηση Πολιτογράφησης
Υπεύθυνη δήλωση





Απαραίτητα δικαιολογητικά:Αλλογενείς και ομογενείς (πλην κατόχων Ε.Δ.Τ.Ο.) αλλοδαποί

1. Ακριβές αντίγραφο της Δήλωσης Πολιτογράφησης. Η Δήλωση αυτή γίνεται ενώπιον του Δημάρχου, παρουσία δύο Ελλήνων πολιτών ως μαρτύρων.
2.  Ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου, ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας.
3. Ακριβές αντίγραφο ενός από τους τίτλους νόμιμης διαμονής σε ισχύ, από αυτούς που αναφέρονται στην  παρ. 1 περ. ε του άρθρου 5 του Ν. 3284/2004,  όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3838/2010 (βλ. παράρτημα περ. Α4).
4. Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό που προβλέπεται από τη νομοθεσία της Χώρας πρώτης ιθαγένειας, επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο.
Διευκρινίζεται ότι:
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (ΑPOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν μεν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης αλλά η Χώρα μας έχει εγείρει αντιρρήσεις για τη προσχώρησή τους (π.χ. Αλβανία), φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης ή η Χώρα μας έχει εγείρει αντιρρήσεις για τη προσχώρησή τους, πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
  • Τα πιστοποιητικά γέννησης πρέπει να είναι μεταφρασμένα από τη μεταφραστική υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ή την αντίστοιχη Ελληνική προξενική αρχή της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού, ή από Έλληνα δικηγόρο, ή από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και όχι από μεταφραστικά γραφεία.
5. Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου οικονομικού έτους.
6. Αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
7. Παράβολο επτακοσίων (700) ευρώ για την υποβολή της αρχικής αίτησης ή διακοσίων (200) ευρώ για την εκ νέου υποβολή αίτησης, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης από τον Υπουργό Εσωτερικών. Για αιτήσεις ομογενών, κατόχων ιθαγένειας Κράτους-μέλους της Ε.Ε., αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και ανιθαγενών, παράβολο εκατό (100) ευρώ με την υποβολή κάθε αίτησής τους (είτε της αρχικής αίτησης πολιτογράφησης, είτε της αίτησης που υποβάλλεται μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών).


Ομογενείς αλλοδαποί, κάτοχοι Ε.Δ.Τ.Ο.

1. Ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας.
2. Ακριβές αντίγραφο ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς σε ισχύ (Ε.Δ.Τ.Ο.).
3. Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό που προβλέπεται από τη νομοθεσία της Χώρας πρώτης ιθαγένειας, επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο.
Διευκρινίζεται ότι:
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν μεν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης αλλά η Χώρα μας έχει εγείρει αντιρρήσεις για τη προσχώρησή τους (π.χ. Αλβανία), φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (apostille) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
  • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
  • Τα πιστοποιητικά γέννησης πρέπει να είναι μεταφρασμένα από τη μεταφραστική υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ή την αντίστοιχη Ελληνική προξενική αρχή της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού, ή από Έλληνα δικηγόρο, ή από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και όχι από μεταφραστικά γραφεία.
4. Παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ


Α. ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (άρθρο 5 Ν.3284/2004, όπως ισχύει)
Στο πρόσωπο του αλλοδαπού που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση πρέπει να συντρέχουν τα ακόλουθα:
1. Ενηλικότητα, η συμπλήρωση δηλ. του 18ου έτους της ηλικίας κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης, ή της αίτησης πολιτογράφησης προκειμένου για τους ομογενείς κατόχους Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.)
2. Η μη ύπαρξη ποινικού κωλύματος και ειδικότερα αμετάκλητης καταδίκης:
 α. για αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή
      β. τουλάχιστον έξι μηνών και ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία (Ν. 3625/2007, ΦΕΚ 290 Α) εγκλήματα συγκρότησης ή ένταξης ως μέλους σε εγκληματική οργάνωση κατά την έννοια του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα και εγκλήματα του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, ληστείας, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση μεταναστών που στερούνται τίτλου παραμονής στο εσωτερικό της Χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη.
3. Η μη ύπαρξη απόφασης απέλασης ή άλλης σχετικής εκκρεμότητας του καθεστώτος νόμιμης παραμονής του στη Χώρα.
4. Η κατοχή οριστικού τίτλου νόμιμης διαμονής και ειδικότερα ενός από τους παρακάτω, περιοριστικά απαριθμούμενους, τίτλους:
α. άδεια επί μακρόν διαμένοντος, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 150/2006 (ΦΕΚ 160 Α),
β. βεβαίωση ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε πολίτες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των χωρών ΕΖΕΣ, με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 106/2007 (ΦΕΚ 135 Α),
γ. δελτίο ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε γονείς ανηλίκου ημεδαπού, κατ` εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 61, 63 και 94 του Ν. 3386/2005,
δ. δελτίο αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιου δελτίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος Π.Δ. 61/1999 (ΦΕΚ 63 Α), καθώς και των προεδρικών διαταγμάτων 90/2008 (ΦΕΚ 138 Α), 96/2008 (ΦΕΚ 152 Α), 167/2008 (ΦΕΚ 223 Α) και 81/2009 (ΦΕΚ 99 Α), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν,
ε. ταξιδιωτικά έγγραφα ή ειδικό δελτίο που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το Ν. 139/1975 (ΦΕΚ 176 Α),
στ. Ε.Δ.Τ.Ο. ή άλλο δελτίο ή τίτλο διαμονής ομογενούς κάθε τύπου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: αλλοδαποί που κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Ν. 3838/2010 (24.3.2010) συμπληρώνουν τουλάχιστον πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στη Χώρα μπορούν να ζητήσουν την πολιτογράφησή τους, εφόσον πληρούν και τις λοιπές σχετικές προϋποθέσεις, προσκομίζοντας με τη δήλωση και αίτησή τους κάθε έγκυρο τίτλο διαμονής, εκτός των προσωρινών
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ και για   όσους έχουν γεννηθεί και κατοικούν συνεχώς στην Ελλάδα

5. Xρονικές προϋποθέσεις





Να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης:

·          επτά συνεχή έτη
ο αλλογενής αλλοδαπός (που δεν εμπίπτει σε άλλη ειδικότερη κατηγορία)

·          πέντε συνεχή έτη
ο αλλογενής αλλοδαπός που κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Ν. 3838/2010   (24.3.2010) συμπληρώνει τουλάχιστον πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στη Χώρα     

·          τρία συνεχή έτη
ο κάτοχος ιθαγένειας κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ο σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας με τέκνο
ο έχων τη γονική μέριμνα τέκνου Ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον αυτή δεν αποκτήθηκε λόγω φοίτησης στην Ελλάδα
ο αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας
ο ανιθαγενής

Στο χρόνο νόμιμης παραμονής δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων προσμετράται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα.
Β. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (άρθρο 5Α Ν.3284/2004, όπως ισχύει)
Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση πρέπει, πέραν των παραπάνω τυπικών προϋποθέσεων:
1. Να γνωρίζει επαρκώς την Ελληνική γλώσσα.
2. Να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χώρας, για τη διακρίβωση της οποίας συνεκτιμώνται ιδίως τα εξής στοιχεία:
- η εξοικείωση με την Ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό,
- η επαγγελματική και εν γένει οικονομική δραστηριότητά του,
- τυχόν δημόσιες ή κοινωφελείς δραστηριότητές του,
- ενδεχόμενη φοίτησή του σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς,
- η συμμετοχή του σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς φορείς μέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες,
- τυχόν συγγενικός του δεσμός και εξ αγχιστείας με Έλληνα πολίτη,
- η εκ μέρους του σταθερή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και των υποχρεώσεών του προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης,
- η κατά κυριότητα κτήση ακινήτου για κατοικία και η εν γένει περιουσιακή του κατάσταση.
3. Να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της Χώρας, σεβόμενος τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες τη διέπουν. Για τη δυνατότητα συμμετοχής στην πολιτική ζωή συνεκτιμώνται ιδίως τα εξής στοιχεία:
- η επαρκής εξοικείωση με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της Χώρας και η βασική γνώση της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ιδίως της σύγχρονης.
- η συμμετοχή σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία, όπου συμμετέχουν και Έλληνες πολίτες, καθώς και η προηγούμενη συμμετοχή στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γ. ΛΟΓΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (άρθρο 5Β Ν.3284/2004, όπως ισχύει)
Στο πρόσωπο του αλλοδαπού που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης δεν θα πρέπει να  συντρέχουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.