Αίτηση για λειτουργία επιτροπής σε θέματα προσφύγων και μετανάστευσης στον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών


ΑΙΤΗΣΗ

1. Χρύσας Βουλδή, δικηγόρου, μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
2. Στάθη Αντίοχου, δικηγόρου, μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
3. Χρύσας Καπάτου, δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
4. Πέτρου Ντερέκη, δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
5. Νίκου Αφαλωνιάτη, δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
6. Τάκη Παπαδόπουλου, δικηγόρου, μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπρόεδρος Α'.

ΠΡΟΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Συνάδελφοι,
Στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας[1] βρίσκεται αναρτημένη η σχετική ετήσια Έκθεσή της για το 2015, με τίτλο «Τα δικαιώματά σας σε κίνδυνο». Εκεί καταγράφεται ένας κόσμος εφιαλτικός και γίνεται ακόμα μια προειδοποίηση προς όλους μας για την επίθεση που δέχονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι περισσότεροι από 851.319 πρόσφυγες, αιτούντες-άσυλο και μετανάστες διέσχισαν τη θάλασσα για να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ενώ  περισσότεροι από 700 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνταν στο Αιγαίο.
Κατά την Έκθεση το σύστημα υποδοχής προσφύγων στην χώρα μας έχει καταρρεύσει, ενώ οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί[2] έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα στην προσφυγική πρόκληση με τρόπο συνεκτικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έκθεση, συνεχίσθηκαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας (βασανιστήρια, κακομεταχείριση), οι συλλογικές απελάσεις[3] και οι ρατσιστικές επιθέσεις.
Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για μια ανησυχητική τάση που επικρατεί μεταξύ κυβερνήσεων και αφορά στην αυξανόμενη στοχοποίηση και επίθεση προς ακτιβιστές, δικηγόρους και άλλα άτομα που εργάζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση, αυτό οφείλεται εν μέρει στην αντίδραση πολλών κυβερνήσεων απέναντι στις αναδυόμενες απειλές για την ασφάλεια που διαφάνηκαν μέσα στο 2015.
Περιττό να αναφέρουμε ότι οι διαπιστώσεις αυτές εντείνονται κατά το τρέχον έτος και ότι ο κατήφορος αυτός συνεχίζει, επιδεινούμενος ραγδαία μάλιστα!!!

Συνάδελφοι,
Την 23.2.2016, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανακοίνωσε[4] την σύσταση και λειτουργία επιτροπής σε θέματα προσφύγων και μετανάστευσης, προκειμένου να παρέμβει δημόσια και να αναλάβει δράση απέναντι στον παραλογισμό της συνέχισης του προσφυγικού δράματος και της μεταναστευτικής κρίσης, με σκοπό την υπεράσπιση και εγγύηση του Κράτους Δικαίου και την αταλάντευτη υπεράσπιση των βασικών αρχών και αξιών του νομικού μας πολιτισμού.

Με την παρούσα παρακαλούμε να συζητηθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης το ενδεχόμενο σύστασης ανάλογης Επιτροπής και στον Σύλλογό μας.

Πάτρα 24.2.2016
Οι αιτούντες
1. Χρύσα Βουλδή                                                                      2. Στάθης Αντίοχος

3. Χρύσα Καπάτου                                                                                      4. Πέτρος Ντερέκης

5. Νίκος Αφαλωνιάτης                                                           5. Τάκης Παπαδόπουλος

[1] https://www.amnesty.gr/news/press/article/20215/dimosieysi-etisias-ekthesis-2015
[2] Σημειώνουμε ότι η ΕΕ είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως οικονομικό μπλοκ  και έχει πληθυσμό πάνω από 500 εκατομμύρια.
[3] Αλλά και οι συλλογικές κρατήσεις οικονομικών μεταναστών σε Κέντρα Κράτησης υπό συνθήκες εξαιρετικά απάνθρωπες, όπως συμβαίνει στο Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου : τι άλλαξε στον ΚΠολΔ με τον Ν 4335/2015

Η θέση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τα συναινετικά διαζύγια-Επιστολή του Προέδρου Β. Αλεξανδρή στους βουλευτές

Adblocker – πως να αποφύγουμε τις ενοχλητικές διαφημίσεις στο κινητό και tablet | (android version)

Airbnb : Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων , ΦΕΚ 4232 Β΄ (04-12-2017) η εγκύκλιος ΠΟΛ. 1187/17 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Αριθμός Απόφασης: 4839/2014 Κοινοτικό Σήμα. Κανόνας της χρονικής προτεραιότητας (prior in tempore potior in iure) – Όνομα χώρου στο διαδίκτυο (domain name) - Οριοθέτηση των εννοιών "αθέμιτος παρασιτικός ή παρεμποδιστικός ανταγωνισμός", "κυβερνοσφετερισμός" (cybersquatting, domain grabbing), "αδρανοποίηση ονόματος χώρου" (domain parking) – Κανόνας του πρώτου δηλώσαντος (first come, first served).

Για ποια εγκλήματα δεν ισχύει η παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της ποινικής δίωξης σύμφωνα με τον Νόμο 4411/2016 ΦΕΚ Α' 142/ 3-08-2016

Άδεια Διαμονής για Εξαιρετικούς Λόγους

Η "παραίτηση" στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας - edition 2016

ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2016 final ( edition 2016)

Ολίγα τινά περί ενόρκων βεβαιώσεων(μετά τον Ν. 4335/ 2015) του Γιάννη Κ. Ψαρομήλιγκου Δικηγόρου στο Εφετείο Αιγαίου