Αποχή Δικηγόρων, που καταλήξαμε; Έχουμε αντιπρόταση?

Η Αποχή των δικηγόρων συνεχίζει εδώ και δύο μήνες, με ιδιαίτερη δυναμική και περιφρούρηση (θέλω να πιστεύω ).

 Όταν το Δικηγορικό Σώμα είδε το προσχέδιο του νομοσχεδίου της διακυβέρνησης προ διμήνου αντέδρασε και εξήγγειλε αποχές επαναλαμβανόμενες αλλά και πορείες, διαμαρτυρίες στον βαθμό που ήταν δυνατόν.


 Όλο αυτό το διάστημα , οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Δικηγόρων σε συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες του ΕΤΑΑ κάνουν προσπάθεια να ανοίξουν έναν διάλογο με το Υπουργείο αλλά και με τον αρμόδιο Υπουργό.
Δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα αυτό , γιατί? διότι  ο Υπουργός δεν έχει ακόμα ένα τελικό σχέδιο νόμου, αφού αυτό θα πρέπει να περάσει από τις "καλένδες" του "κουαρτέτου"- δανειστών της χώρας.

  • Όμως απέχουμε όλοι για τον ίδιο λόγο?
  • Είμαστε όλοι αντίθετοι σε ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που έφερε προτεινόμενο ο Υπουργός?
  • Έχουμε πλήρη ενημέρωση όλοι για την κατάσταση του ΕΤΑΑ-ΤαΝ?
  • Αναλογιστική μελέτη έχει βγει στην δημοσιότητα? 

 Αυτό που θέλω να καταγράψω σε αυτό το άρθρο είναι ότι συγκεκριμένα στοιχεία δεν έχουμε, πλην των δεδομένων τι πληρώνουμε μέχρι τώρα ως εισφορές, τι ανταποδοτικότητα υπάρχει προς τους υφιστάμενους συνταξιούχους, αλλά και πόσοι είναι αυτοί.
Μη ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα ήταν πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι? πχ 20000, πόσοι οι συνταξιούχοι? πχ 10000, άρα πόσες να είναι οι εισφορές για να καλυφθεί η σύνταξη τους? τόσο... 
Τα γράφω εντελώς απλά για να έχουμε επιτέλους μία ξεκάθαρη εικόνα.

   Σήμερα, στο ΕΤΑΑ-ΤαΝ είναι σύμφωνα με το : Ασφαλιστικό : Ποσοτική & Ποιοτική Ανάλυση Δεδομένων Ελέγχου & Πληρωμών Συντάξεων,   22226 συνταξιούχοι , στο άρθρο που σας έβαλα θα δείτε και πόσα χρειαζόμαστε για την μηνιαία κάλυψη αυτών, περίπου 15 εκατομμύρια τον μήνα, τα ποσά σύνταξης είναι ανάλογα με το κριτήριο  κύρια, χηρείας ή θανάτου.
Τώρα αυτό το ποσό που διαβάζουμε αφορά κάλυψη συντάξιμων αποδοχών σε όλο το ΕΤΑΑ-ΤαΝ, όχι μόνο για τους Δικηγόρους ( Υποθηκοφυλάκων, Δικαστικών Επιμελητών και Συμβολαιογράφων).

   Τα στοιχεία που έχω  είναι ότι πανελληνίως είναι περίπου 42000 δικηγόροι, πόσοι αμιγώς είναι δικοί μας από τους 22226 δεν ξέρω.
 πχ  αν είναι οι δικηγόροι 12000 από τους 22226 ήτοι οι μισοί, θα χρειαζόμαστε 7500000 τον μήνα επί 12 =90000000 τώρα αν διαιρέσω αυτά με τους 42000 βγαίνει ετησίως να καταβάλλουμε ο κάθε δικηγόρος περίπου 2200... αυτό εντελώς ισοπεδωτικά , χωρίς να υπολογίσω άνω κάτω 5ετίας κλπ
θα μπορούσα πχ να υποθέσω ;) ότι :
Πλήθος Συνταξιούχων

Γήρατος
Αναπηρίας
Θανάτου
Σύνολο





Άντρες
4.261   
449
233
4.943
Γυναίκες
2.764  
382
3.410
6.556
Σύνολο
7.025
831
3.643
11.499


   Άρα αν προσπαθούσα να κάνω αναλογιστική μελέτη μόνος μου θα ήταν λάθος, γιατί τα 15 εκατομμύρια πρέπει να τα διαιρέσω δια του συνόλου των ασφαλισμένων του ταμείου μας, ώστε να δω τι ποσό βγαίνει μηνιαίως. Σήμερα πάντως με 37 χρόνια ένας δικηγόρος λαμβάνει κύρια σύνταξη από ΤαΝ 1000 ευρώ περίπου και 290 περίπου επικουρική ΤΕΑΔ. 

   Θα έπρεπε να υπολογίσω τις απώλειες από την εισπραξιμότητα, να υπολογίσω τα ένσημα, τα αποθεματικά, αν υπάρχει αξιοποίηση περιουσίας του ΤαΝ και πολλά άλλα.
Δεν είναι δυνατόν μόνος ένας άνθρωπος να κάνει μελέτη χωρίς πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα ενός ασφαλιστικού φορέα.

   Άρα αν ήξερα πόσοι από τους 42000 είναι άνω κάτω πενταετίας, ποια τα ποσά που πρέπει να καταβάλουμε για να καλυφθούν οι συνταξιούχοι δικηγόροι και οι δικαιούχοι μας, θα σας έδινα μία εικόνα στο τι χρειαζόμαστε σήμερα. (πχ άνω-κάτω πενταετίας ασφαλισμένοι, παλιοί - νέοι ( προ 1-1-1993), την μεταρρύθμιση του 2011 που ανακλιμακώνονται κάθε τρία χρόνια οι εισφορές κλπ.)
ή αν ήξερα τα δημογραφικά στοιχεία των μελών του ΤαΝ  :

Άντρες
17.330
Γυναίκες
24.149
Σύνολο
41.479

κλπ. 

Πιθανολογώ ότι η βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ-ΤαΝ είναι για πάνω από 50 χρόνια με λίγες τροποποιήσεις. 

    Στο Νομοσχέδιο που έφερε ο Υπουργός συνέδεσε άμεσα την εισφοροδοτικότητα με το εισόδημα, δηλαδή το έκανε φοροασφαλιστικό.
   Προκαλεί αποδόμηση του  ΕΤΑΑ και δη του ΤαΝ και το έβαζε στον ΕΦΚΑ.
   Δεν έκανε καμία αναφορά στα αποθεματικά του ταμείου μας, ούτε στην περιουσία του, ούτε και ανέφερε για το τι χρωστάει το κράτος στο ΤαΝ.

    Βίαιη προσαρμογή, σε ένα οικονομικοκοινωνικά εύθραστο περιβάλλον, χωρίς να καλέσει τον κάθε φορέα του ΕΤΑΑ  να καταθέσει ιδέες, γνώμες , μελέτες κλπ.
   Ήταν σαν είχε ανάγκη τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ για να καλύψει τον ΕΦΚΑ.
Οι δε εισφορές, έτσι όπως υπολογίζονται στο νέο φοροασφαλιστικό είναι πρόδηλο. ότι δέσμευαν το εισόδημα άμεσα και νομίζω έπρεπε να περιμένει  αυτή την αντίδραση από το Δικηγορικό σώμα.

Τώρα εγώ θα σας πω την γνώμη μου, πιθανολογώ ότι δεν θα είναι αρεστή αλλά αυτό δεν με εμπόδισε ποτέ στο να την λέω, εξάλλου δεν επιθυμώ να είμαι αρεστός πάντα αλλά όσο το δυνατόν δίκαιος και αντικειμενικός.

   Σήμερα, ένας δικηγόρος, με το ισχύον σύστημα, θα καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές ετησίως
αν ήταν προ τις 1-1-1993 περίπου 3.863 ευρώ
ενώ ένας μετά τις 1-1-1993 περίπου 3.953 ευρώ. .
αν είναι κάτω της 5ετίας περίπου 1400 ευρώ.
Συν ΟΑΕΔ σε αυτά.

   Με το νέο έχει κλίμακες, ανάλογα με το εισόδημα πχ ( έτσι όπως τα υπολόγισα) :
 - 5000 ευρώ εισόδημα 2823 ετήσιες εισφορές,
- 10000 ευρώ εισόδημα 4000 περίπου ετήσιες εισφορές,
- 20000 ευρώ εισόδημα 7800 περίπου ετήσιες εισφορές,
- 30000 ευρώ εισόδημα 12000 περίπου ετήσιες εισφορές,
- 50000 ευρώ εισόδημα 19000 περίπου ετήσιες εισφορές,

   Με το νέο φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι κλιμακούμενες οι εισφορές και θεωρώ άδικες , άδικες όπως και το ισχύον σύστημα όπου μέχρι σήμερα δεν κάναμε ούτε μία διαμαρτυρία, αποχή , τίποτα.
  Άδικο γιατί αν ένας που βγάζει 30 ή 50 χιλιάδες ευρώ θα σταματήσει και δεν θα καταβάλλει αυτά τα ποσά που επιθυμεί ο Υπουργός. Δηλαδή η ποσοστιαία σύνδεση είναι εντελώς λάθος, απαράδεκτα λάθος, γιατί η βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού φορέα θα καταρρεύσει το πολύ σε δύο χρόνια.

   Άδικο επίσης γιατί δεν βάζει ένα όριο ανεισφορολογήτου ώστε να συνέλθει ο φτωχός δικηγόρος από την οικονομική κρίση.
   Προσωπικά θα θεωρούσα ότι το εισόδημα θα μπορούσε να είναι κριτήριο αλλά με σταθερή καταβολή , πχ μέχρι 7000 ευρώ εισόδημα μηδέν , από 7000 μέχρι 10000 ευρώ εισόδημα ασφαλιστικές εισφορές πχ 1500 ευρώ....και αυτό κλιμακούμενα αλλά με σταθερό καταβαλλόμενο ποσό.

Αυτά όμως θέλουν μελέτη βιωσιμότητας, δημοκρατική αντίληψη από όλους όσους θα συμμετέχουμε στον διάλογο, το δικηγορικό σώμα πλήρως ενημερωμένο .

   Τις Γενικές Συνελεύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποφασίσουμε τι σύστημα αντέχουμε οικονομικά αλλά και ποιο είναι βιώσιμο.

   Την πρόσκληση του Υπουργού σε μόνιμο και ανοικτό διάλογο χωρίς μικροπολιτική και στείρα λογική. Να του δώσουμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΕΤΑΑ, ώστε να είναι βιώσιμο για τουλάχιστον 60 χρόνια.

   Να κάνουμε εσωτερική κριτική σε ενεστώτα χρόνο, γιατί τόσα χρόνια αρεσκόμασταν στο γεγονός να καταβάλλουν όλοι οι δικηγόροι τα ίδια ποσά και δεν κάναμε καμία κίνηση ώστε να στηρίξουμε όσους είχαν χαμηλό εισόδημα και τώρα εν μέσω κρίσης χρωστούν 3 και 4 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές.

   Η εισπραξιμότητα στον ταμείο μας είναι σε επίπεδα του 60%, άρα είναι ολοφάνερο ότι η στάση μας τόσα χρόνια και ίσως και η βόλεψη μας, άλλως δε αδιαφορία, έφερε τους συναδέλφους μας σε επίπεδα προ κατάσχεσης της περιουσίας τους. Εδώ να πούμε ότι η παρούσα διακυβέρνηση έθεσε διαφορετικό όριο αξιοποίνου για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και δεν θα ξεφτιλιστούμε στα ποινικά δικαστήρια.

   Να κάνουμε σύσκεψη ανά σύλλογο ώστε να βρούμε πόρους για τους  συναδέλφους που χρωστούν , ώστε να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα, μη  με ρωτήσουν τα ΔΣ αν υπάρχουν, ΔΣ είναι ξέρουν , τους ψηφίσαμε, αν δεν έχουν ιδέες ας παραιτηθούν, να βγάλουμε όσους έχουν ιδέες, δεν είναι ντροπή να παραδεχθείς ότι δεν μπορείς, αντιθέτως είναι περιφρούρηση του συλλόγου σου.

   Αυτά ήθελα να γράψω, να γιατί απέχω, όχι γιατί ακουμπήθηκε η τσέπη μου , ούτε για να κάνω αντιπολίτευση, απέχω γιατί είμαι σίγουρος ότι αν περάσει το φοροαασφαλιστκό με ποσόστωση επί του εισοδήματος, στα δύο χρόνια θα κληθούμε όλοι να καταβάλλουμε το διαφέρον της αποτυχίας, γιατί κανένας συνάδελφος δεν θα θέλει να βγάζει με κόπο και να πληρώνει αυτά τα ποσά για ασφαλιστικές εισφορές.

   Η μόνη δίκαια και αντικειμενική λύση είναι η κλιμάκωση σύμφωνα με το εισόδημα αλλά σε σταθερό ποσό ετησίως, όχι εξαντλητικό , αν σήμερα είναι 4000 ευρώ ας γίνει κλιμακωτά προς τα επάνω πχ 5000 , 6000 κλπ αλλά όχι σε επίπεδα πάνω από 20% σε αυτά τα εισοδήματα.
Χωρίς να διαλυθεί το ΕΤΑΑ, δεν χρειάζεται.

Δεν θα είναι αντισυνταγματικό αυτό διότι σήμερα,  είτε βγάζεις 0, είτε 5000 είτε 10000 ευρώ είτε 50000 καταβάλλεις το ίδιο αλλά εις βάρος των 5000 και 10000 , αν υπολογίσουμε την ποσόστωση θα γίνει αντιληπτό ότι ήγγικεν η ώρα να βάλουμε όλοι το χεράκι στην τσέπη και να εξισορροπήσουμε τις υποχρεώσεις μας, ώστε να είμαστε όλοι ίσοι, όσο μπορούμε βέβαια. Αν θέλουμε.... ▶ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ◀


Share it ⬇

Σχόλια