Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά | Νόμος σαν "..παραμύθι..."

Νόμος σαν ..παραμύθι .......Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά 

γράφει η  : Δικηγόρος Αθηνών ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ,τηλ 211-1844727 Νικηταρα 3 και Εμμ. Μπενάκη


Το 2010 και ενώ η επέλαση του 1ου Μνημονίου είναι γεγονός η τότε Υπουργός Οικονομικών κυρία Κατσέλη φέρνει στη Βουλή το Ν.3869/2010 –ως ασπίδα στην επιγενόμενη οικονομική αδυναμία των δανειοληπτών, που λίγα χρόνια πριν μέσα στην  ευωχία των χαμηλών επιτοκίων  αποφάσισαν να αποκτήσουν ένα σπίτι για τα γεράματά τους και για τα παιδιά τους ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ.



Ο Νόμος ψηφίζεται και αρκετοί Δικηγόροι δίνουν αγώνα  για  να τον εφαρμόσουν στην πράξη, σε ένα ολοκαίνουργο  νομικό περιβάλλον.  Κάποιοι  επιτήδειοι επίσης δημιουργούν φάμπρικες «παραγωγής υπερχρεωμένων» με φασόν «δικόγραφα» υποσχόμενοι  κουρέματα δανείων  στο 150% των οφειλών…

Στα επόμενα χρόνια και με την προσπάθεια των Δικηγόρων (όχι της φάμπρικας «παραγωγής υπερχρεωμένων ) και περιορισμένα αμειβόμενοι (αφού οι πελάτες έχουν το τεκμήριο ...της αφραγκίας) κατόρθωσαν και έφτιαξαν Νομολογία, τόσο καλή μάλιστα  που οι ενστάσεις  των τραπεζών έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα…. 

Είναι πρόδηλο, που λέμε κι εμείς οι δικηγόροι, ότι η σωρεία ευνοϊκών αποφάσεων υπέρ των δανειοληπτών δεν  άρεσε στους δανειστές μας.
 Δυο  καλοκαίρια πριν μάλιστα είχαν κάνει  επίσημη επίσκεψη στους Ειρηνοδίκες, αλλά παραδόξως βρήκαν των περισσότερων τα ώτα κλειστά  (ενώ κάπως διαφορετικά το φαντάζονταν ) και οι δίκαιες αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών άρχισαν να  ενοχλούν τους δανειστές όλο και  παραπάνω !

Δίκαιες οι αποφάσεις, οι περισσότερες - όχι με κούρεμα δανείων 100% φυσικά - και ενίοτε  και κάποιες αδικίες - έδιναν δίκαιες απομειώσεις των οφειλών, που οι κατατρεγμένοι δανειολήπτες μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν στις  δόσεις τους για το υπόλοιπο της οφειλής, καθόσον αυτές οι μειώσεις  ήταν ευθέως  ανάλογες της απομείωσης των μισθών και των συντάξεών τους  και υπολογιζόμενες στο 80% της αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας.


Και φτάνουμε  στον ιστορικό Αύγουστο του 2015 με ένα 3ο Μνημόνιο, που πρώτο πρώτο συμπεριέλαβε – οποία βιασύνη, γιατί άραγε; - την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του Ν.3869/2010 (και του ΚΠΟΛΔ, μα αυτό είναι ένα άλλο πιο τρομακτικό παραμύθι)....εκεί μέσα στο κατακαλόκαιρο που είναι παχιές οι μύγες και η θερινή ραστώνη «αποβλακώνει» …Τους δικηγόρους δεν τους αποβλάκωσε ποτέ  όμως !



 Τι φαντάζεστε, ότι η αυγουστιάτικη ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του Ν.3869/2010 είναι υπέρ του δανειολήπτη ; ΟΧΙ φυσικά υπέρ των Τραπεζών είναι και μάλιστα  με ένα κρυφό δόλωμα : Τη συμπερίληψη (εάν το επιθυμεί ο εντολέας ) στις νέες Αιτήσεις των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία ή ακόμη καλύτερα στις παλιές Αιτήσεις (εάν το επιθυμεί ο εντολέας)  μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τις οφειλές προς το Δημόσιο, και τα ασφαλιστικά Ταμεία  !!!

Τώρα πώς γίνεται οι οφειλές προς το Δημόσιο να τυγχάνουν ρύθμισης ή και κουρέματος  εύλογα ενάντια στο Δημόσιο Συμφέρον  και να έχουν την ΙΔΙΑ μεταχείριση όπως τα ιδιωτικά χρέη , αυτό ένας Θεός το ξέρει ! Ή μήπως όχι;  Μάλλον η ΕΚΤ το ξέρει και τα απολωλότα πρόβατα- οι ελληνικές Τράπεζες (όσες και για όσο καιρό  θα απομείνουν ελληνικές! ).
Μας λένε οι Τραπεζίτες :
-Έ όχι που θα εξοφλείτε  το πτωχό Δημόσιο με όσα σας περισσεύουν  ΚΑΙ θα αφήνετε τις οφειλές προς τις  Τραπεζούλες μας κουτσουρεμένες !-Θέλουν και σπίτια οι «αχρείοι» …χωρίς να ΜΑΣ πληρώνουν , κλαψουρίζουν οι τραπεζίτες , γιατί  τρείς ( 3 ) ανακεφαλαιοποιήσεις δεν επαρκούν…-Εδώ ,εδώ ελάτε - δημόσια και ιδιωτικά χρέη- στοιχηθείτε όλα μαζί σε μια Αίτηση  και να δούμε ποιος θα βγει κερδισμένος :ο δανειολήπτης, το ελληνικό Δημόσιο ή οι τραπεζούλες;. Βάζω στοίχημα λοιπόν ,ότι ο  μόνος κερδισμένος θα είναι οι Τράπεζες  και έχω κάποια επιχειρήματα γι΄ αυτό, μα δεν είναι της παρούσης !


Ο Νόμος …σαν παραμύθι κατάντησε παραμύθι !


Ψηφισμένος από  τις 18 Αυγούστου 2015 μέχρι και σήμερα που μιλάμε, ελάχιστες Αιτήσεις έχουν κατατεθεί, διότι ο νομοθέτης μέσα στη βιασύνη του ΚΑΙ μέσα στη ντάλα καλοκαίρι «κάτι» ξέχασε να συμπεριλάβει :ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ !!!
Ο Νόμος, που φτιάχτηκε για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, κατάντησε σουρωτήρι που από τις τρύπες του τρέχουν Υπουργικές Αποφάσεις , για να ρυθμίσουν αυτά που «ξεχάστηκαν»  από το νέο Νόμο ,που ψηφίστηκε μέσα στο 15Αύγουστο !


Δύο Υπουργικές αποφάσεις έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ  και μια ερμηνευτική εγκύκλιος  για να ρυθμίσουν αυτά που δυστυχώς λησμονήθηκαν (;) από τους συντάκτες του Νόμου που ψηφίστηκε στις 14.8.2015 !. Η  Βουλή ήταν κλειστή και άνοιξε άρον άρον γι΄αυτό το λόγο ! Έκτοτε Υπουργικές Αποφάσεις εκδίδονται δυσερμήνευτες και αντικρουόμενες  μεταξύ τους για να συμπληρωσουν τον βιαστικό Νόμο   και αισίως φτάσαμε στα τέλη του Οκτωβρίου  και ΚΑΜΙΑ από  αυτές τις υπουργικές αποφάσεις δεν λέει μια σαφή κουβέντα  για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ  ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ  !!!
 Τι έγινε, βρε παιδιά, θα περιμένουμε πολύ ακόμη ;;;

Σε λίγες μέρες (30.10.2015) αίρεται η αναστολή των πλειστηριασμών, οι Αιτήσεις του νέου Νόμου Κατσέλη είναι στον αέρα και εμείς τρέχουμε να μαζέψουμε 42 δικαιολογητικά που χρειάζονται για «να εγκριθεί  το δικόγραφό μας» μας από τους γραμματείς των  Ειρηνοδικείων   και καμιά 35αριά δικαιολογητικά  για να ΠΕΡΙΣΩΣΟΥΜΕ τις ΠΑΛΙΕΣ μας Αιτήσεις, που θα θεωρούνται de jure ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΤΩΝ ΔΟΛΙΟΣ , εφόσον τα δικαιολογητικά  δεν προσκομιστούν  μέχρι τις  19.2.2016 !


Μη μου πείτε ότι τα φουσκώνω. Τόσα και περισσότερα μπορεί να είναι τα δικαιολογητικά, γιατί ΑΦΟΡΟΥΝ και τον /τη σύζυγο που δεν πήρε ποτέ δάνειο, που δεν χρωστάει πουθενά, μα θα πρέπει και αυτός/ή   να το  αποδείξει με έγγραφα!

Α ναι, ξέχασα και τα ίδια δικαιολογητικά για τα ανήλικα τέκνα με περιουσία !
ΟΧΙ πια λόγια, μόνο δικαιολογητικά !
Και επειδή ως Δικηγόρος τυγχάνω ολίγον  καχύποπτη, αφήστε με να υποψιαστώ, ότι έρχονται και άλλες ΚΥΑ, που τον παραμυθένιο Νόμο θα τον κάνουν τέτοιο παραμύθι, που με σκυμμένο το κεφάλι θα αναγκαστούν οι εντολείς να προστρέξουν στον αναμφίβολα  «φιλεύσπλαχνο» τραπεζίτη, να τους  (απο)-ρυθμίσει τις  δόσεις των δανείων τους  με ρυθμίσεις διάρκειας 70 ετών  και τους αντίστοιχους τόκους φυσικά, εφόσον κατορθώσουν να χαρακτηριστούν όμως «συνεργάσιμοι δανειολήπτες».

Γιατί, όταν παλεύεις να σώσεις το σπίτι σου σύμφωνα με τις διατάξεις του  Νόμου δεν θεωρείσαι ποτέ συνεργάσιμος , το αντίθετο μάλιστα, θεωρείσαι εκ προοιμίου ανειλικρινής και  βάζεις σε δικαστικές διαμάχες  τις τράπεζες που έχουν τόσες δουλειές να κάνουν και  τόσα οικονομικά προβλήματα να επιλύσουν, ενώ εσύ αράζεις με το επίδομα ανεργίας πίνοντας τον καφέ σου!


Ευελπιστώ, ότι κάποια μέρα τα παιδιά μας θα διηγούνται στα εγγονάκια μας το πιο όμορφο  παραμύθι, δηλαδή, πώς έσωσαν το σπίτι τους  ο παππούς και η γιαγιά στα χρόνια της Κατοχής, συγγνώμη λάθος στα χρόνια  των Μνημονίων, ήθελα να πω !Με ζάλισαν οι ΚΥΑ !

Σχόλια