Εκλογές 2015 Αποζημίωση Δικαστικών Αντιπροσώπων.

Άρθρο 1
Δικαιούχοι Αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων
1. Στους διοριζόμενους εφόρους αντιπροσώπων της
δικαστικής αρχής, αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, αναπληρωτές αυτών, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας, για τη διενέργεια των Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, καταβάλλεται αποζημίωση και οδοιπορικά έξοδα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα επόμενα άρθρα.
2. Για τον καθορισμό του χρόνου, για τον οποίο καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κ.λπ., λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ημερών που είναι απαραίτητες:
α) Για τη μετάβαση και επιστροφή τους μέσω της συντομότερης οδού και
β) Για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

3. Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο, εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ, δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.
Άρθρο 2
Καθορισμός Αποζημίωσης
Στους δικαιούχους αποζημίωσης του προηγούμενου άρθρου καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:
α. Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών, καταβάλλεται
ποσό εκατόν δέκα πέντε ευρώ (115,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης
β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό ενενήντα ευρώ (90,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης
γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ποσό
πενήντα ευρώ (50,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
Άρθρο 3
Καθορισμός Ημερών Αποζημίωσης
α. ΕΦΟΡΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, καθορίζονται οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης.
Στους αναπληρωτές εφόρους ορίζονται έξι (6) ημέρες
απασχόλησης.
β. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
i. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εντός του νομού που υπηρετούν.
Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζονται επτά (7) ημέρες απασχόλησης
Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής ορίζονται τρεις (3) ημέρες απασχόλησης.
ii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Νομού Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιά, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, καθορίζονται οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης. Στους αναπληρωτές τους ορίζονται τρεις
(3) ημέρες απασχόλησης εκτός από εκείνους οι οποίοι δεν υπηρετούν στους νομούς αυτούς ως προς τους οποίους ορίζονται τέσσερις (4) ημέρες.
iii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εκτός του νομού
που υπηρετούν.
Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζονται οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης.
Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής ορίζονται τέσσερις (4) απασχόλησης .
iv. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων που μετακινούνται σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες.
Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους, στα νησιωτικά συμπλέγματα των νομών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδος και Κως) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία του νομού Σάμου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του νομού Αττικής, Γαύδος του νομού Χανίων, Σαμοθράκη του νομού Έβρου, Θάσος
του νομού Καβάλας, Ψαρρά και Οινούσες του νομού Χίου, Λήμνος και Αγίος Ευστράτιος του νομού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλλόνησος, Σκίαθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους, καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση
για εννέα (9) ημέρες λόγω συγκοινωνιακών δυσχερειών. Στους αναπληρωτές τους οι ημέρες απασχόλησης είναι πέντε (5).
Ειδικά οι δικαιούχοι αποζημίωσης που υπηρετούν στα νησιά Ρόδου, Κως, Σύρου και Νάξου και θα διοριστούν να εκτελέσουν καθήκοντα εντός της έδρας τους το
ανώτατο όριο ημερών απασχόλησης, ορίζεται το αντίστοιχο με την παράγραφο β.i του παρόντος άρθρου.
v. Εκτέλεση καθηκόντων γραμματέων των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνέων της τουρκικής γλώσσας, Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, οι ημέρες απασχόλησης είναι δύο (2).
Άρθρο 4
Δικαιούχοι προκαταβολής αποζημίωσης
και οδοιπορικών εξόδων
Η ορισθείσα, σύμφωνα με ανωτέρω άρθρα, ημερήσια αποζημίωση καθώς και οδοιπορικά έξοδα προκαταβάλλονται στους έφορους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών στις κάτωθι περιπτώσεις:
α. Στους δικαιούχους που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους εκτός του νομού όπου υπηρετούν.
β. Στους δικαιούχους που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους στα νησιωτικά συμπλέγματα της παρ. β.iv. του άρθρου 3 και θα μετακινηθούν εκτός της έδρας που υπηρετούν. Ειδικά οι δικαιούχοι που υπηρετούν στα νησιά Ρόδου, Κω, Σύρου και Νάξου και θα διοριστούν να εκτελέσουν καθήκοντα εντός της έδρας τους δεν δικαιούνται οδοιπορικά έξοδα και προκαταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης.
γ. Στους δικαιούχους που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους εντός του νομού που υπηρετούν στην περίπτωση που για τη μετάβαση στο εκλογικό τμήμα απαιτείται χρήση ακτοπλοϊκού μέσου.
δ. Στους δικαιούχους που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, σε τμήματα ετεροδημοτών, εντός του νομού που υπηρετούν και απαιτείται μετάβαση για την παράδοση του εκλογικού σάκου σε εφετείο εκτός του νομού.
Άρθρο 5
Οδοιπορικά έξοδα αντιπροσώπων δικαστικής αρχής κτλ Τα οδοιπορικά έξοδα καλύπτουν τη μετάβαση από την έδρα του δικαιούχου στο εκλογικό τμήμα στο οποίο καθένας διορίζεται και από εκεί στο αρμόδιο ή στο πλησιέστερο πρωτοδικείο ή εφετείο για την παράδοση του σάκου με τα εκλογικά έγγραφα, καθώς και τα έξοδα επιστροφής στις έδρες τους.
α. Αρμόδια όργανα
Τα κατ’ αποκοπή οδοιπορικά έξοδα και ο χρόνος για τον οποίο καταβάλλεται η ημερήσια αποζημίωση, καθορίζονται, με απόφαση που εκδίδεται ως εξής:
i. Για τους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, από τους Εισαγγελείς Εφετών.
ii. Για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών.
iii. Για τους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους:
− Από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, για την απόσταση από την έδρα του αντιπροσώπου μέχρι την έδρα του εφόρου και αντίστροφα και
− Από τους Εφόρους, για την απόσταση από την έδρα των Εφόρων μέχρι το εκλογικό τμήμα στο οποίο τοποθετήθηκαν. Στην περίπτωση αυτή αν δεν εκδοθεί από τους Εφόρους η σχετική απόφαση, οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών μπορούν να εκδώσουν συμπληρωματική απόφαση.
iv Για τους διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας, από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της έδρας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
β. Υπολογισμός οδοιπορικών εξόδων
Για τα οδοιπορικά έξοδα καταβάλλονται:
i. Προκειμένου για μετακίνηση με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, ποσό 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο.
ii. Προκειμένου για μετακίνηση με σιδηρόδρομο και λεωφορείο, το αντίτιμο του εισιτηρίου μειωμένο μετά την χορηγούμενη έκπτωση.
iii. Προκειμένου για Ε/Γ ακτοπλοϊκά πλοία όλης της χώρας το αντίτιμο του εισιτηρίου επί του ισχύοντος ναυλολογίου επιβατών, μειωμένο μετά την χορηγούμενη έκπτωση.
Σε περίπτωση που μέρος της διαδρομής ή και ολόκληρη η διαδρομή δεν εξυπηρετείται με τα παραπάνω συγκοινωνιακά μέσα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο και το ποσό που θα καθοριστεί, από τις αρχές του άρθρου 5 της παρούσας, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του αντιτίμου εισιτηρίου ή ναύλου που συνήθως καταβάλλεται για το φθηνότερο χρησιμοποιούμενο μέσο της διαδρομής αυτής, σε συνάρτηση προς τις τοπικές κατά περίπτωση συνθήκες και ιδιαιτερότητες,
οι οποίες λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του ποσού κάλυψης της διαδρομής αυτής.
Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση αεροπλάνου όπου αυτό επιβάλλεται, κατά την εκτίμηση των αρχών του παρόντος άρθρου και καταβάλλεται ποσό οδοιπορικών εξόδων ίσο με το αντίτιμο του εισιτηρίου του αεροπλάνου.
Άρθρο 6
Διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης αντιπροσώπων δικαστικής αρχής κτλ εντός Νομού
1. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.& Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.) ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης στους δικαιούχους
αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κτλ που διορίζονται εντός του νομού της έδρας τους και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
2.α) Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης είναι η συμπλήρωση των εντύπων των Παραρτημάτων Ι−ΙΙΙ και η έγκαιρη αποστολή τους στη
Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης:
i) Παράρτημα Ι
Η αίτηση του Παραρτήματος Ι συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής σε δύο αντίτυπα. Τα δύο αντίτυπα παραδίδονται μαζί με το σάκο και το λοιπό εκλογικό υλικό στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό ο οποίος θέτει πάνω σε αυτά σφραγίδα και υπογραφή. Το ένα αντίτυπο υποβάλλεται στο πρωτοδικείο ή στο εφετείο (σε περίπτωση παράδοσης εκλογικού σάκου σε εφετείο) προκειμένου να αποσταλεί στη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.., ενώ το δεύτερο αντίτυπο επιστρέφει στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής για να τηρηθεί στο προσωπικό του αρχείο. Στην
αίτηση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής θα περιλαμβάνονται και τα στοιχεία των Γραμματέων των Εφορευτικών Επιτροπών και των Διερμηνέων τουρκικής
γλώσσας, όπου αυτοί έχουν οριστεί.
Η αίτηση του Παραρτήματος Ι συμπληρώνεται, όπως ανωτέρω, από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, στην περίπτωση που διοριστεί και εκτελέσει καθήκοντα τακτικού αντιπρόσωπου δικαστικού αρχής.
Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής στους οποίους προκαταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα και η ημερήσια αποζημίωση, υποβάλλουν τα έντυπο της αίτησης του Παραρτήματος Ι αναγράφοντας ΜΟΝΟ τα στοιχεία του γραμματέα εφορευτικής επιτροπής και του διερμηνέα της τουρκικής γλώσσας, όπου ο τελευταίος έχει οριστεί.
ii) Παράρτημα ΙI
Η αίτηση του Παραρτήματος ΙΙ συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους εφόρους, τους αναπληρωτές εφόρους και τους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής από τον καθένα ξεχωριστά σε δύο αντίτυπα. Τα δύο αντίτυπα παραδίδονται στον έφορο της περιφέρειας, στην οποία οι ανωτέρω έχουν οριστεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, μέχρι την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών. Ο έφορος θέτει πάνω σε αυτά σφραγίδα και υπογραφή. Το ένα αντίτυπο υποβάλλεται στον έφορο προκειμένου να αποσταλεί στη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ., ενώ το δεύτερο αντίγραφο
επιστρέφεται στο δηλούντα για να τηρηθεί στο προσωπικό του αρχείο.
Στην περίπτωση που αναπληρωτής αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διοριστεί και εκτελέσει καθήκοντα τακτικού αντιπρόσωπου δεν συμπληρώνει την αίτηση του Παραρτήματος ΙΙ.
iii) Παράρτημα ΙII
Το έντυπο της αίτησης του παραρτήματος ΙΙΙ συμπληρώνεται αποκλειστικά από τον έφορο. Η συμπλήρωση του εντύπου αφορά στις περιπτώσεις που ο έφορος κρίνει ότι ο αναπληρωτής έφορος ή ο δικαστικός αντιπρόσωπος ή ο αναπληρωτής δικαστικός αντιπρόσωπος που εκτέλεσε μερικώς τα καθήκοντά του, δικαιούται μέρος της αποζημίωσης.
Στη στήλη 7 του παραρτήματος ο έφορος συμπληρώνει τον αριθμό των ημερών αποζημίωσης, που κατά την κρίση του εφόρου δικαιούνται να λάβουν οι δικαιούχοι των προηγούμενων εδαφίων, και θα αντιστοιχούν στις ημέρες εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Οι ημέρες αποζημίωσης ανά δικαιούχο, όπως θα συμπληρωθούν στο έντυπο ΙΙΙ, δεν θα υπερβαίνουν τις ορισθείσες, κατά περίπτωση, ημέρες αποζημίωσης του άρθρου 3. Στις περιπτώσεις που καθήκοντα τακτικού εφόρου θα εκτελέσει με ορισμό ο αναπληρωτής έφορος, τότε την αίτηση του παραρτήματος ΙΙΙ συμπληρώνει ο έφορος
που τελικά άσκησε καθήκοντα τακτικού.
Σε περίπτωση αναπλήρωσης εφόρου τότε ο αναπληρωτής έφορος, που ορίστηκε και άσκησε καθήκοντα τακτικού, δύναται να συμπεριλάβει στην αίτηση του παραρτήματος ΙΙΙ τον τακτικό έφορο που δεν εκτέλεσε πλήρως τα καθήκοντά του.
Σε περίπτωση που ο έφορος κρίνει ότι δικαστικοί αντιπρόσωποι διορισμένοι σε ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ που εκτέλεσαν μερικώς τα καθήκοντά τους δικαιούνται μέρος της αποζημίωσης τότε απαιτείται σύνταξη ξεχωριστού Παραρτήματος ΙΙΙ με συμπλήρωση του πεδίου ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ σύμφωνα με τον «ΠΙΝΑΚΑ Β΄: ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ» που επισυνάπτεται στη παρούσα.
Η αίτηση του Παραρτήματος ΙΙΙ είναι συγκεντρωτική, και περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα της αρμοδιότητας του οικείου εφόρου που εμπίπτουν στα προηγούμενα εδάφια.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν πρόσωπα της αρμοδιότητας του οικείου εφόρου που εμπίπτουν στα προηγούμενα εδάφια το έντυπο του παραρτήματος ΙΙΙ συμπληρώνεται με την λέξη «ΟΥΔΕΝ» και αποστέλλεται στη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ..
β) Τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία (στα εφετεία που παραδίδονται εκλογική σάκοι) της Χώρας αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν τα συμπληρωμένα έντυπα του Παραρτήματος Ι και οι έφοροι τα συμπληρωμένα έντυπα των Παραρτημάτων ΙΙ και ΙΙΙ. Τα έντυπα αποστέλλονται από τους ανωτέρω στη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. μέχρι τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠΟΨΗ: ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, Δ/νση: Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Μοσχάτο) . Η διαβίβαση των συμπληρωμένων και υπογεγραμμένων εντύπων των παραρτημάτων Ι, ΙΙ
και ΙΙΙ θα γίνει με την φυσική μεταφορά από τα πρωτοδικεία και τους εφόρους στη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. Η Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. αναλαμβάνει την επεξεργασία των στοιχείων του περιεχομένου των υποβληθεισών εντύπων και την εισαγωγή τους στο πληροφοριακό σύστημα.
γ) Κατόπιν ειδοποίησης τους με ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. οι δικαιούχοι, ο καθένας ξεχωριστά, συμπληρώνουν και υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης μέσω εφαρμογής στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Στην αίτηση αυτή θα συμπληρωθεί ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN) στον οποίο θα γίνει η κατάθεση της αποζημίωσης καθώς και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης. Η πληρωμή της εκλογικής αποζημίωσης γίνεται με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που δηλώθηκε.
3. Η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ, μετά την κατά τα ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση του δικαιούχου, κατόπιν διασταύρωσης των δηλούμενων στην αίτηση στοιχείων από τη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ.ΥΠ.ΟΙΚ..
4. Η Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. επεξεργάζεται τα στοιχεία του περιεχομένου των υποβληθέντων εντύπων, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεση της
και στη συνέχεια δημιουργεί:
i) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό αποζημίωσης. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την
οποία και διαβιβάζεται.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό της αποζημίωσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.
5. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στην 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για xρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο −Συγκέντρωση Εισπράξεων−Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών
των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ.ΥΠ.ΟΙΚ.., στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ. τουΥΠ.ΕΣ και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
6 α) Οι σχετικές για την πληρωμή της εκλογικήςαποζημίωσης πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον
προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό τον ειδικό φορέα 07−130 «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ – ΕΚΛΟΓΕΣ» και ΚΑΕ 5262 «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ».
β) Για την πληρωμή της εκλογικής αποζημίωσης, η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
7. α) Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών.
β) Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών
Κ.Υ του ΥΠ.ΕΣ.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγράφου 4ii) του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.
iv) Αναλυτική κατάσταση της παραγραφου 4 i) του παρόντος άρθρου με τους δικαιούχους στους οποίους καταβλήθηκε η αποζημίωση, από τις οικείες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα.
8. Η Δ24−Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
9. Η δαπάνη για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
10. Αρμόδια υπηρεσία για το μηχανογραφικό έλεγχο των δηλούμενων με την κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου ηλεκτρονική αίτηση στοιχείων είναι η Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. Κατόπιν της υποβολής της αίτησης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.. γίνεται διασταύρωση και εκκαθάριση όλων των δηλώσεων. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή καθορίζεται το ακριβές ποσό της αποζημίωσης.
Σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί παραπέμπεται προς έλεγχο σύμφωνα με τις παραγράφους 11, 12 και 14 του παρόντος άρθρου.
11.i.) Σε περίπτωση που σε κάποιο δικαιούχο δεν καταβληθεί μέρος ή το σύνολο της δικαιούμενης αποζημίωσης ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει σχετικά τη Διεύθυνση Οικονομικών Κ.Υ. του ΥΠ.ΕΣ. και καταθέτει αίτηση ελέγχου του φακέλου με συνημμένα τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Προκειμένου για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής:
αα) Επικυρωμένο αντίγραφο του διορισμού τους,
αβ) Βεβαίωση της εφορευτικής επιτροπής για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή επικυρωμένο αντίγραφο της απόδειξης παράδοσης του εκλογικού σάκου στο αρμόδιο Πρωτοδικείο ή στο εφετείο (σε περίπτωση παράδοσης σάκου σε εφετείο).
αγ) Το αντίτυπο της αίτησης του παραρτήματος Ι της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου.
αδ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.
β) Προκειμένου για τους αναπληρωτές των αντιπροσώπων δικαστικής αρχής:
βα) Το πρωτότυπο έγγραφο του διορισμού τους και
ββ) Βεβαίωση του οικείου εφόρου των δικαστικών αντιπροσώπων, στην οποία να αναφέρεται ο αριθμός
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 111 των ημερών, κατά τις οποίες είχαν τεθεί στη διάθεση του εφόρου.
βγ) Το αντίτυπο της αίτησης του παραρτήματος ΙΙ της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου.
βδ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.
γ) Προκειμένου για τους εφόρους και τους αναπληρωτές αυτών:
γα) Το πρωτότυπο έγγραφο του διορισμού τους,
γβ) Το αντίτυπο της αίτησης του παραρτήματος ΙΙ της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου.
γγ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.
δ) Προκειμένου για γραμματείς εφορευτικών επιτροπών:
δα) η βεβαίωση της εφορευτικής επιτροπής, ή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, με την οποία βεβαιώνεται η πρόσληψή τους και η εκτέλεση των καθηκόντων τους.
δβ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.
ii) Σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της παραγράφου 11.i) προκύψει υποχρέωση καταβολής αναδρομικών διαφορών ή επιπλέον ποσών από αυτά που καταβλήθηκαν αρχικά, η καταβολή πραγματοποιείται από το ΥΠ.ΕΣ. με Τακτικό Χρηματικό Ένταλμα.
12.α.) Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών – όπου απαιτείται −και τη διενέργεια του ελέγχου της συνδρομής των δηλούμενων με την αίτηση προϋποθέσεων ορίζεται το ΥΠ.ΕΣ./ Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ.
β) Το ΥΠ.ΕΣ. είναι επίσης αρμόδιο να διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο της συνδρομής των δηλούμενωνμε την αίτηση στοιχείων.
γ) Το ΥΠ.ΕΣ. δικαιούται να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό στοιχείο κρίνει σκόπιμο από τον δικαιούχο, καθώς και από οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική αρχή ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Οργανισμό ή Ίδρυμα, τα οποία υποχρεούνται σε άμεση παροχή των σχετικών στοιχείων.
δ) Το ΥΠ.ΕΣ. μπορεί να ορίσει στον ενδιαφερόμενο προθεσμία ενός (1) μήνα για την υποβολή τυχόν αρχικών ή συμπληρωματικών δικαιολογητικών που θα του ζητηθούν. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, το ΥΠ.ΕΣ. επιλαμβάνεται της εξέτασης της υπόθεσης με βάση τα δικαιολογητικά που υπάρχουν στο φάκελο.
13. Σε περίπτωση παραπομπής, κατά τα ανωτέρω, αίτησης για έλεγχο κατόπιν υποβολής δικαιολογητικών, η καταβολή της αποζημίωσης δύναται να αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.
14. Το ΥΠ.ΕΣ. μετά τον έλεγχο του φακέλου, καταρτίζει πόρισμα ελέγχου. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η αίτηση πρέπει να γίνει αποδεκτή συμπληρώνεται το Παράρτημα ΙΙΙ το οποίο και αποστέλλεται προς τη Γ.Γ.Π.Σ. & Δ.Υ.ΥΠ.ΟΙΚ. προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή της αποζημίωσης σύμφωνα με τη διαδικασία των παραγράφων4 και 5 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 7
Διαδικασία και δικαιολογητικά καταβολής αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων
αντιπροσώπων κτλ εκτός νομού
α. Η καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης καθώς και των οδοιπορικών εξόδων που προκαταβάλλονται θα πραγματοποιηθεί από τα τοπικά υποκαταστήματα της
Τράπεζας Πειραιώς A.E. σε μετρητά με την κατάθεση από τους δικαιούχους των εξής δικαιολογητικών:
i. Του πρωτοτύπου εγγράφου του διορισμού τους, κρατώντας οι ίδιοι ακριβές αντίγραφο αυτού,
ii. Της πρωτότυπης απόφασης που προβλέπεται στην παρ. α του άρθρου 5
iii. Την επίδειξη του Δελτίου Αστυνονομικής Ταυτότητας και τη γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του δικαιούχου. Σε περίπτωση λανθασμένου Α.Φ.Μ. η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιτρέπεται να καταβάλει στο δικαιούχο την αποζημίωση.
β. Για την πληρωμή των προαναφερόμενων δαπανών εκδίδεται από την Υ.Δ.Ε. στο ΥΠ.ΕΣ. Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής σύμφωνα με τις κείμενες δημοσιολογιστικές διατάξεις {ν. 4270/2014 (Α΄ 143) και π.δ./γμα 136/1998 (Α΄ 107)} με πρώτο υπόλογο την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.
και δεύτερο υπόλογο υπάλληλο του ΥΠ.ΕΣ. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
γ. Για την έκδοση και απόδοση λογαριασμού του σχετικού ΧΕΠ υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
i. Για την έκδοση του ΧΕΠ
1. Αντίγραφο απόφασης ανάληψης υποχρέωσης του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου οργάνου
2. Απόφαση έκδοσης ΧΕΠ
ii. Για την απόδοση του Λογαριασμού
1. Συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής σε δύο (2) αντίγραφα που συντάσσεται από την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και περιλαμβάνει κατά στήλη ι) στοιχεία δικαιούχου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), Αριθμού Δελτίου Ταυτότητας) ιι) δι−
καιούμενο ποσό
2. Το πρωτοτύπο έγγραφο του διορισμού τους,
3. Η πρωτότυπη απόφαση που προβλέπεται στην παρ.α του άρθρου 5, με την ένδειξη ΕΞΟΦΛΗΘΗ από την πληρώτρια Τράπεζα.
δ. Η καταβολή της αποζημίωσης στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.έως την 30η Ιανουαρίου 2015 ημέρα Παρασκευή. Πέραν της ημερομηνίας αυτής η αποζημίωση θα καταβάλλεται με τη διαδικασία του Τακτικού Χρηματικού Εντάλματος.
Άρθρο 8
Βοηθός τακτικού Αντιπροσώπου
Σε περίπτωση, που κατόπιν παραγγελίας του οικείου εφόρου, αναπληρωτής δικαστικός αντιπρόσωπος
κληθεί να συνδράμει τακτικό δικαστικό αντιπρόσωπο ως βοηθός, η αποζημίωση του τελευταίου δεν διαφοροποιείται από την ορισθείσα, κατά περίπτωση, στα άρθρα 2 και 3 αποζημίωση του αναπληρωτή δικαστικού αντιπροσώπου.
Άρθρο 9
Μη εκτέλεση καθηκόντων
α. Μη εκτέλεση καθηκόντων αντιπροσώπων δικαστικής αρχής κ.λ.π που έχουν προεισπράξει την αποζημίωσή και τα οδοιπορικά έξοδα.
Οι έφοροι, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ. που θα προεισπράξουν την αποζημίωση και τα οδοιπορικά έξοδα που προβλέπονται, με την παρούσα, πλην όμως δεν θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους λόγω ασθενείας τους ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο,
υποχρεούνται, εκτός από τη σχετική δήλωση που θα κάνουν στον αρμόδιο έφορο ή Εισαγγελέα των Εφετών, να υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, (Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ.), τα παρακάτω κατά περίπτωση δικαιολογητικά:
i. Μη μετάβαση
Σε περιπτώσεις που Δικαστικοί Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ. δεν θα μεταβούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, υποχρεούνται να επιστρέψουν το ποσό που εισέπραξαν στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της έδρας ή του τόπου διαμονής και να υποβάλουν στο Υπουργείο
Εσωτερικών (Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ.) το τριπλότυπο είσπραξης με αναφορά τους μέσα σε δέκα (10) ημέρες το αργότερο από την ημέρα διενέργειας των εκλογών.
Επίσης, όμοια αναφορά υποχρεούνται να υποβάλουν στον Εισαγγελέα που εξέδωσε την δικαστική αποζημίωση στην οποία θα αναφέρεται και ο αύξων αριθμός αυτής.
Μετά την πάροδο της παραπάνω προθεσμίας με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών θα καταλογίζεται σε βάρος τους το ποσό εντόκως.
ii. Μετάβαση και μη εκτέλεση καθηκόντων
Σε περιπτώσεις που Δικαστικοί Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ. μεταβούν στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν αλλά δεν εκτελέσουν καθήκοντα υποχρεούνται να προσκομίσουν:
1. Τις αποδείξεις πληρωμής εισιτηρίων κ.λπ. μετάβασης και επιστροφής στην έδρα τους και
2. Τριπλότυπο κατάθεσης του υπόλοιπου ποσού στην οικεία ΔΟΥ μετά την αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί για (α) αποζημίωση δύο ημερών και (β) του παραπάνω αντιτίμου των εισιτηρίων.
iii. Μετάβαση και μη εκτέλεση καθηκόντων λόγω ασθένειας
Σε περιπτώσεις που Δικαστικοί Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ μεταβούν στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν, πλην όμως λόγω ασθενείας τους δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους υποχρεούνται να προσκομίσουν:
1. Γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού για το είδος της ασθένειας και τις απαιτούμενες ημέρες θεραπείας.
2. Απόδειξη πληρωμής των εισιτηρίων μετάβασης από την έδρα τους στο εκλογικό τμήμα στο οποίο διορίστηκαν και επιστροφής από αυτό στην έδρα τους και
3. Τριπλότυπο κατάθεσης του ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί (α) για αποζημίωση τόσων ημερών όσες οι ημέρες ασθενείας του και (β) του παραπάνω αντιτίμου των εισιτηρίων.
Σε περίπτωση που τα ανωτέρω, κατά περίπτωση δικαιολογητικά, δεν κατατεθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό θα καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος ως αχρεωστήτως εισπραχθέν.
β. Μερική εκτέλεση καθηκόντων αντιπροσώπων δικαστικής αρχής κ.λ.π εντός νομού
Στους εφόρους, δικαστικούς αντιπρόσωπους κτλ που έχουν διορισθεί εντός του νομού που υπηρετούν και εκτελέσουν μόνο μερικώς τα καθήκοντά τους λόγω ασθενείας ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, ο οικείος έφορος, σύμφωνα με την κρίση του, συμπληρώνει την αίτηση του παραρτήματος ΙΙΙ με τις ημέρες αποζημίωσης, που τους αναλογούν, όπως αναφέρεται και στην
παράγραφο 2α του άρθρου 6 της παρούσης.
Άρθρο 10
Αναφορά εφόρων
Οι έφοροι των δικαστικών αντιπροσώπων υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ.), την επομένη των εκλογών εγγράφως:
α) Προκειμένου για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τακτικούς ή αναπληρωματικούς, που δεν μετέβησαν στα εκλογικά τμήματα, στα οποία διορίστηκαν, το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητά τους και τη διεύθυνση της κατοικίας τους.
β) Προκειμένου για τους αναπληρωτές δικαστικών αντιπροσώπων που δεν χρησιμοποιήθηκαν, το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά τους, την ημέρα και ώρα που εμφανίστηκαν σ' αυτούς και το λόγο της μη χρησιμοποίησής τους.
Άρθρο 11
Καταλογισμός αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και επιβολή προστίμων
α. Σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό που καταβλήθηκε για οδοιπορικά έξοδα ή για ημερήσια αποζημίωση ή και για τα δύο είναι μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται με τα φθηνότερα μέσα συγκοινωνίας για τη διαδρομή που διανύθηκε ή για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών διατάσσεται η βεβαίωση του επί πλέον χρηματικού ποσού που καταβλήθηκε ως δημόσιου εσόδου, σε βάρος αυτού που έλαβε το επί πλέον ποσό.
β. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
γ. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
πηγή : http://www.dsa.gr/sites/default/files/news/attached/252537361-24-2015_3.pdf

Σχόλια