Γράφει η Παναγιώτα Χατζοπούλου, Συμβολαιογράφος Ξάνθης, Μεσολογγίου 9Α, τηλ 25410-62970
18 Οκτωβρίου 2015
Συμβολαιογράφος στα χρόνια της κρίσης....
κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι…..
Θα μιλήσω από το δικό μου μετερίζι χωρίς καθόλου να αγνοώ και να μην συμμερίζομαι την αγωνία όλων, σε όποια επαγγελματική τάξη και αν ανήκουν. Θα το δείτε ίσως προκλητικό στις μέρες μας, να βγαίνει μια συμβολαιογράφος να σας πει τον πόνο της και αυτή.
Η αλήθεια είναι δεν θέλω να πω τον πόνο μου, αν ήταν έτσι θα τον έλεγα σε πιο κλειστό κύκλο "ακροατών". Ίσως όμως αυτή η πρόκληση μου είναι χρήσιμη για να φτάσω εκεί που θέλω να πάω.
Εξηγούμαι λοιπόν :
Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια επαγγελματική τάξη που είχε πιάσει τον τράγο από τα κέρατα. Προς το παρόν είμαι στην « πρόκληση» .Και αφού ζήσαν αυτοί καλά μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες, εμπηκε χρόνος δίσεκτος…….. Και επειδή δεν πρόκειται για παραμύθι αλλά για απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα, θα σας πω εκ των έσω τι βλέπω , χωρίς να λογοκρίνω τα «πλάνα»,
Μια σύντομη ανασκόπηση των τελευταίων ετών.
Μετά το 2009 μέχρι σήμερα.
Ξαφνικά και σταδιακά μειώνεται το εισόδημα κατά 80 % και βρίσκει τα συμβολαιογραφεία με βαριά έξοδα λειτουργίας . Δεν κινείται για μεγάλο διάστημα τίποτα στην αγορά ακινήτων. Και σου'ρχεται κόλπος. Είσαι υποχρεωμένος να συντηρήσεις τη δουλειά σου, δηλαδή να εξακολουθείς να χρεώνεσαι όλες τις δαπάνες λειτουργίας του γραφείου , χωρίς έσοδα.
Οι οικοδομές έχουν πάψει προ πολλού να χτίζονται και τα ήδη διαθέσιμα διαμερίσματα δεν έχουν ζήτηση.
2011 μείωση δικαιωμάτων συμβολαιογράφων κατά 30 %, στα ήδη δραματικά μειωμένα έσοδα και άλλη μείωση .
Μεσολαβούν ταλαιπωρίες που λέγονται πχ φόρος υπεραξίας. Τέσσερις μήνες δεν κινείται κανένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας, τόσο χρόνο χρειάστηκε ο νομοθέτης μέχρι να κατασταλάξει τον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για να τον καταργήσει 6 μήνες μετά την εφαρμογή του.
Και ήρθε η τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Και ήρθε η εποχή του ΕΝΦΙΑ. Να γίνεις χαλίφης στη θέση του χαλίφη, δηλαδή λογιστής στη θέση του λογιστή. Καθυστέρηση της υπογραφής του συμβολαίου έως και έτους για ένα πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ .
2015. Κλειστές τράπεζες- capital control
2015 νέα μείωση δικαιωμάτων με ισχύ από 19-10 κατά 20 %
Σε αναμονή της απελευθέρωσης μας, την οποία πάω στοίχημα την έχουμε παραδώσει και αυτή άνευ όρων.
Η Ελλάδα είναι σε συνεχή ύφεση 6 χρόνια. Και θα παραμείνει όπως πάνε τα πράγματα.
Και μια ματιά σε μια ημέρα εργασίας:
Λήψη πρώτη.
Το μαγαζί δεν πάει καλά. Μπαίνει κόσμος στην καλύτερη περίπτωση, γιατί σε μερικά μαγαζιά δεν πατάει ψυχή. Δεν σημαίνει όμως ότι όποιος μπαίνει ψωνίζει κιόλας. Και άμα ψωνίσει, τα απαραίτητα και από τα απαραίτητα ότι πιο φτηνό.
Λήψη δεύτερη.
Θέλει τρόπο η στιγμή που θα πρέπει να πεις στον πελάτη τι έγγραφα να προσκομίσει: Φορολογική ενημερότητα, ουπς !!!!
- Ασφαλιστική ενημερότητα, ουπςς !!!
- Βεβαίωση για μη ύπαρξη αυθαιρέτων, ουπςςς !!!
- Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ , ουπςςςς!!!
- Βεβαίωση ότι δεν χρωστάνε,
ούτε του Θεού ένα πράμα. Και ναι τους βλέπω να μπαίνουν σε μια θέση αμυνόμενου, σαν να δέχονται επίθεση , σαν να βρέθηκαν απέναντι στον ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα αιφνιδιαστικά. Τους δικαιολογώ, οι άνθρωποι σε συμβολαιογραφείο μπήκανε.
Ληψη τριτη
Και έρχεται η ώρα και πάλι στην καλύτερη περίπτωση, γιατί οι περισσότεροι λακίζουν στην δεύτερη λήψη, να ρωτήσουν πόσα χρήματα πρέπει να καταβάλλουν στον συμβολαιογράφο για το εμπόρευμα. Πώς να τα πεις πάλι και από πού να αρχίσεις. Θα μου δώσετε πχ 50 ευρώ για να δώσω τα 100 ευρώ (κατά κάποιο τρόπο πρέπει να τα πολλαπλασιάσω αλλιώς δεν φτάνουν) στο Ελληνικό Δημόσιο, για ΦΠΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, χαρτόσημα, φόρους, ,τέλη επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και τελειωμό δεν έχουν οι αιτίες καταβολής στο Δημόσιο ταμείο.
Λήψη τέταρτη.
Το ταμείο είναι μείον . Πέρα από το λογιστικό θέμα έχει σημασία στην ιστορία και το ανθρώπινο. Ο επαγγελματίας που λέγεται συμβολαιογράφος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός μην τυχόν και χάσει τίποτε το ελληνικό δημόσιο γιατί μαύρη μαρμάγκα που το έφαγε. Έχουμε το τσεκούρι πάνω από το κεφάλι μας. Ζούμε με την αγωνία του ανθρώπινου λάθους , αν δεν κάνεις σωστά την είσπραξη, δηλαδή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, την πάτησες. Δεν σε ρώτησε κανείς αν θες να γίνεις φοροεισπράκτορας, αλλά αφού σε τίμησε με τον τίτλο η πατρίς καντο σωστά, αλλιώς το Δημόσιο ταμείο έχει καταστήσει εαυτόν αρμόδιο να σου ακυρώσει το συμβόλαιο, να σου επιβάλλει πρόστιμα επί της αξίας του απολεσθέντος εισοδήματος του, μπορεί να σε κάνει να χάσεις το ύπνο σου.
Και σε αυτό το παραμύθι ζεις, υπό καθεστώς αγωνίας καθημερινής, σφίγγεται το στομάχι σου και περιμένεις το τέλος για να δεις ποιος θα επιβιώσει και ποιο μαγαζί θα κλείσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου