Πως να γράψουμε ένα Δικόγραφο? Χρειάζεται Δικηγόρος?

Πως γράφουμε ένα δικόγραφο, μία αγωγή, μία προσφυγή ή ένα εξώδικο?

Πως γράφω αγωγή


Πως γράφουμε μία έγκληση ή μία μήνυση?

  • Τι χρειαζόμαστε?
  • Είναι εύκολο?
  • Πόση ώρα χρειάζεται?
  • Ποια τα απαραίτητα στοιχεία του κάθε δικογράφου και τι ορίζει, άλλως καθορίζει ο νόμος για την σύνταξη των δικογράφων?
  • Τι είναι δικόγραφο?



Σκεφτόμουν πολύ καιρό να γράψω ένα άρθρο για όλα αυτά τα ερωτήματα που συχνά πυκνά, είτε ρωτούν οι πολίτες-εντολείς απευθείας σε εμάς τους Δικηγόρους, είτε τα αναζητούν στο διαδίκτυο και προσπαθούν να κατανοήσουν τι είναι ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ, πως γράφουμε μία ΑΓΩΓΗ, πως συντάσσουμε μία ΑΙΤΗΣΗ για τη λήψη ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. 

μη βιαστείτε να κλείσετε το άρθρο είναι πολύ σημαντικό από την αρχή ως το τέλος και έχει σκοπό να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται για την σύνταξη Δικογράφων!!!!



Τις περισσότερες φορές ο πολίτης θεωρεί ότι το δίκιο του θα αποτυπωθεί σε ένα δικόγραφο πανεύκολα και μέσω του  δικαϊκού συστήματος χωρίς πολλές χρονοτριβές και έξοδα θα το υπερασπιστεί ή θα το διεκδικήσει .
Θεωρεί ότι η σύνταξη του δικογράφου ή ενός εξωδίκου είναι ότι πιο εύκολο αφού είτε του είπε ο γνωστός του, που είχε έναν ξάδερφο, που αυτός γνώριζε έναν που είχε ακούσει ότι οι αγωγή τάδε ή τα ασφαλιστικά μέτρα πχ για διατροφή ή για νομή είναι διαδικασία λεπτών και αυτός τα γράφει πανεύκολα...Αν ρωτήσουμε το πελάτη-εντολέα ο  γνωστός του ξαδέρφου, αυτόν τον έναν που είχε ακούσει, αυτόν το "κάποιον", τι δουλειά κάνει? ποιος είναι? είτε θα μας πει "...............", είτε θα πει δεν ξέρω
πάντως Δικηγόρος δεν ήταν...αυτό το μόνο σίγουρο....

Στο θέμα μας λοιπόν : Πως να γράψουμε ένα Δικόγραφο?

Η σύνταξη δικογράφου γίνεται ως εξής :

1. Τελειώνεις το λύκειο.
2. Δίνεις Πανελλήνιες εξετάσεις με επιλογή Νομική.
3. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 νομικές σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης , Κομοτηνής.
4. Εάν δεν περάσεις Ελλάδα μπορείς να πας εξωτερικό. 
5. Η φοίτηση είναι σχεδόν 5 χρόνια στις Νομικές Σχολές και τα μαθήματα είναι εκατοντάδες.
6. Αφού καταφέρεις να αποφοιτήσεις από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου γράφεσαι σε οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.
7. Η εγγραφή είναι ως ασκούμενος Δικηγόρος και έχει διάρκεια 18 μήνες.
8. Η άσκηση είναι πραγματικά σκληρή και ανευ χρηματικών απολαβών (στις περισσότερες των περιπτώσεων).
9. Μετά το 18μηνο θα υποστείς εξετάσεις σε πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό.
10. Εάν είσαι απο εξωτερικό απόφοιτος νομικής θα υποστείς εξετάσεις σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων πριν την έγγραφή ως ασκούμενος και μετά τις εξετάσεις του ως άνω 9.
11. Εάν καταφέρεις να περάσεις τότε ορκίζεσαι ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  και διορίζεσαι μέσω Φ.Ε.Κ. στον δικηγορικό σύλλογο όπου έκανες την πρακτική άσκηση. 
12. Μετά μπορείς να συντάσσεις δικόγραφα ( Αγωγές, Προσφυγές, Μηνύσεις κλπ ).
 ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΡΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ:

  όπως είδατε αυτός ήταν ο πρώτος τρόπος. Εύκολος ε?


Υπάρχει και δεύτερη επιλογή : 

πηγαίνεις σε Δικηγόρο και αυτός θα συντάξει το δικόγραφο χωρίς να υποστείς τα παραπάνω.


Άρθρο 1 Κώδικα Δικηγόρων : 
Η φύση της δικηγορίας 1. Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου. 2. Περιεχόμενο του λειτουργήματος είναι η εκπροσώπηση και υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε δικαστήριο, αρχή ή υπηρεσία ή εξωδικαστικό θεσμό, η παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων, όπως επίσης και η συμμετοχή του σε θεσμοθετημένα όργανα ελληνικά ή διεθνή.


 ναι δεκαεπτά χιλιάδες και πεντακόσιοι νόμοι.... 

αυτοί οι νόμοι αποτελούνται από άρθρα, πολλά από τα άρθρα έχουν παραγράφους, οι δε παράγραφοι έχουν εδάφια....
Εάν ζητήσετε από  αυτόν που σας παρουσιάζει ένα δικόγραφο ή ένα εξώδικο ως πανεύκολη και συγγνωστή του ΝΟΜΙΜΗ επιστημονική εργασία, να σας αναλύσει έναν Νόμο να είστε σίγουροι ότι δεν ξέρει, δεν κατανοεί και δεν έχει την επιστημονική κατάρτιση να το πράξει. 
Ο πολίτης ενημερωτικά και εγκυκλοπαιδικά μπορεί να διαβάσει, μελετήσει και να προσπαθήσει να κατανοήσει έναν Νόμο, μία εγκύκλιο ή ένα νομοθέτημα, αυτό δε, είναι και οιονεί υποχρέωση του, αλλά η εφαρμογή, υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μέσω δικαστικής ή άλλης νόμιμης οδού είναι έργο Δικηγόρου.
 

Ο πολίτης που είναι οικονομικά αδύνατος μπορεί να αιτηθεί "Νομική Βοήθεια", η διαδικασία είναι ταχύτατη και το κράτος του διορίζει δικηγόρο από λίστα που διαθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος. ( η δικαιολογία δεν έχω να πληρώσω και ρωτάω όποιον βρίσκω δίπλα μου, είναι μη δεκτική εκτιμήσεως, όπως επίσης αν κάποιος μη Δικηγόρος προσπαθήσει να σας γράψει ή βοηθήσει στην σύνταξη δικογράφου, εισαγωγικού ή μη, διαπράττει αντιποίηση αλλά και προκαλεί ζημία σε εσάς που τον εμπιστεύεστε.)  


ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας όπως άλλαξε και θα έχει ισχύ από 1-1-2016 αναφέρει :

1. Στα πολιτικά δικαστήρια οι διάδικοι έχουν υποχρέωση να παρίστανται με πληρεξούσιο δικηγόρο.

2. Επιτρέπεται η δικαστική παράσταση διαδίκου χωρίς πληρεξούσιο δικηγόρο: α) στο ειρηνοδικείο, εφόσον πρόκειται για μικροδιαφορές β) για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος.


Τελειώνοντας  αυτό το άρθρο, θα κάνω μνεία στην πρόσφατη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ελπίζοντας ότι έχετε καταλάβει και δεν θα απολέσει κάποιος από εσάς τα νόμιμα δικαιώματά του από όσους αντιποιούνται το Δικηγορικό λειτούργημα :



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 
   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 2/10/2015

Αντιμετώπιση περιπτώσεων αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος


"Το άκρως ανησυχητικό, παράνομο και επικίνδυνο φαινόμενο της αντιποίησης του δικηγορικού επαγγέλματος από πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου, καταγγέλλει με απόφασή του το  Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εξουσιοδοτεί τα μέλη του προεδρείου να ασκήσουν όλα τα αναγκαία ένδικα μέσα όταν διαπιστώνονται τέτοιες περιπτώσεις.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλειος Αλεξανδρής, το δικηγορικό σώμα βάλλεται από απόπειρες αντιποίησης της άσκησης δικηγορίας που πλήττουν βάναυσα το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και συνιστούν απειλή για την έννομη τάξη, τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των διαδίκων.
Εγινε γνωστό, ότι πρόσφατα, ιδιώτης, που δεν είχε την δικηγορική ιδιότητα, επιχείρησε να αναγνωριστεί ως «μη επαγγελματίας» δικηγόρος!  Μετήλθε μάλιστα διάφορα τεχνάσματα, εμφανιζόμενος ενώπιον δικαστηρίου με πληρεξούσιο δικηγόρο και δηλώνοντας συγχρόνως ότι παρίσταται αυτοπροσώπως ως δικηγόρος  ή υποβάλλοντας αυτοπροσώπως αίτηση εξαίρεσης σε υπόθεσή του στον Άρειο Πάγιο.
Επεδίωξε επίσης με αίτησή του προς το Συμβούλιο Διοίκησης  του Πρωτοδικείου Αθηνών να αναγνωρισθεί ως «μη επαγγελματίας δικηγόρος», πλην όμως οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν με εμβριθή αιτιολογία από τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου.
Με δεδομένο ότι η αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με σκοπό την περιφρούρηση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, έκανε δεκτή την εισήγηση του Προέδρου του και εξουσιοδότησε όλα τα μέλη του Προεδρείου να υποβάλλουν χωριστά ή από κοινού, μηνύσεις και αγωγές δηλώνοντας ταυτόχρονα παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς και να προβαίνουν σε κάθε εξώδικη πράξη, σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται αντιποίηση άσκησης της δικηγορίας."


Σε περίπτωση που κάποιος αποπειράθηκε ή σας παρουσιάστηκε ως Δικηγόρος και σας συνέταξε Δικόγραφο ή έδωσε Δικαστηριακές Συμβουλές Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής σας.



Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου