ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

     
                                                  Δικηγορικές εκλογές 2014
                                                      Αγαπητοί Συνάδελφοι


Με ευκαιρία τις επικείμενες εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 για την ανάδειξη διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, στις οποίες αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφια Πρόεδρος του Συλλόγου μας, καταθέτω με την παρούσα ανοιχτή επιστολή κάποιες σκέψεις και διαπιστώσεις για το ρόλο του δικηγόρου στην κοινωνία μας και για την πορεία του Δικηγορικού λειτουργήματος στα χρόνια που έρχονται.
Οι δικηγόροι, νέοι και ασκούμενοι, έμμισθοι συνεργάτες σε άλλα δικηγορικά γραφεία, δικηγόροι με πάγια αντιμισθία, μαχόμενοι δικηγόροι, κάτω από την σκιά των μνημονίων, είμαστε από τα πρώτα θύματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και της διαρκώς κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων ενάντια σε κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού με παράλληλη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.


Οι δικηγόροι εξωθούνται βίαια εκτός επαγγέλματος, με την εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο της δικαιοσύνης, ενδεικτικά αναφέρω την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, το στοχευμένο περιορισμό της δικηγορικής ύλης, τη θεαματική αύξηση του κόστους πρόσβασης του πολίτη στη δικαιοσύνη, την επιβολή τέλους επιτηδεύματος, την επιβολή ΦΠΑ, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, κ.τ.λ.
Η δικαιοσύνη με τη θέσπιση διατάξεων που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και τις διεθνείς Συμβάσεις και προωθούνται με διαδικασίες που προσβάλλουν τον πυρήνα της Δημοκρατίας, ενδεικτικά αναφέρω τις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, νομιμοποιεί με τις αποφάσεις της, κυρίως σε ανώτατο επίπεδο, τις μνημονιακές πολιτικές και μετατρέπεται σε απλό εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.
Σήμερα που ο πολίτης έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη δικαιικής προστασίας, το «κόστος» της πρόσβασης σε αυτήν γίνεται απαγορευτικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μας πανελλαδικά, στοιχήθηκε πίσω από την κυβερνητική πολιτική. Επιχείρησε να αποσυνδέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης από τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος της δικαιοσύνης και των δικηγόρων. Ήταν ουσιαστικά απούσα όλη την προηγούμενη περίοδο. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και να αποτυπωθεί σε επίπεδο πανελλαδικών συσχετισμών σε ένα ισχυρό αντιμνημονιακό ριζοσπαστικό δημοκρατικό ρεύμα παράλληλα με αυτό που διαμορφώνεται στην Ελληνική κοινωνία.
Το ταμείο Νομικών βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των αποθεματικών του, της εμπλοκής του στις φούσκες του Χρηματιστηρίου, της υποχρεωτικής ένταξης των δικηγόρων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και του κουρέματος των εισφορών μας στα Ταμεία.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου δεν μπορεί να είναι θεατής σε αυτές τις κοσμογονικές για τον κλάδο επεμβάσεις και αλλαγές, δεν μπορεί να απομονωθεί και να σύρεται πίσω από τη διοίκηση του εφετειακού γειτονικού συλλόγου, δεν μπορεί να είναι απών από τα μεγάλα γεγονότα της δικαστικής περιφέρειας και του Δήμου Αιγιαλείας.
Έχουμε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης μεμονωμένα ως επαγγελματίες αλλά και ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, άμεσα εκτεθειμένο σε διαθέσεις και συμπεριφορές ανεξέλεγκτες της κεντρικής διοίκησης. Το πρόβλημα της μείωσης της δικηγορικής ύλης είναι το κερασάκι της τούρτας των προβλημάτων μας. Η διαχείριση του ίδιου του συλλόγου, τα λειτουργικά του έξοδα, το συμμάζεμα της λειτουργίας του, οι άθλιες συνθήκες εργασίας σε ένα χώρο που μόνο Δημόσιο κτήριο απονομής δικαιοσύνης δεν είναι. Το Δικαστικό μέγαρο και τα λειτουργικά του προβλήματα, η πλήρης εγκατάλειψη του αλλά και τα ίδια τα προβλήματα των Δικαστών και των Δικαστικών Υπαλλήλων τα οποία μας αφορούν άμεσα. Η οικονομική διαχείριση των αποθεματικών αλλά και του διανεμητικού λογαριασμού των απαλλοτριώσεων. Η προστασία των καταθέσεων με σύνεση και υπευθυνότητα με γνώμονα την παράνομη από κράτους επέμβαση στις τραπεζικές καταθέσεις και την απειλή του κουρέματος αυτών. Η σύνδεση των μελών του συλλόγου με τις πανελλαδικές ομάδες και κινήσεις δικηγόρων που σκοπό έχουν να καταγράψουν προβλήματα και να κινητοποιήσουν τους συναδέλφους σε ενωτικές δραστηριότητες και δράσεις με σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και εν τέλει ζωής τους. Η ηλεκτρονική επικοινωνία, η ηλεκτρονική εργασία και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί τελικά. Η διαμεσολάβηση και ο ρόλος μας σε αυτή. Ο επαναπροσδιορισμός της θέσης των συναδέλφων που εργάζονται σε παλαιότερα γραφεία. Η εύρεση της χρυσής τομής της επικοινωνίας των διαφορετικών γενιών δικηγόρων στο σύλλογο.
Υπάρχουν και άλλα, ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σκέψεις εξέφρασα, θα υπάρχει και συνέχεια, συνεργασία και συνεχής επικοινωνία.
Άλλωστε, θα είχε και ενδιαφέρον, οι έτεροι συνυποψήφιοι, να συμμετέχουν σε ανοιχτή συζήτηση μαζί μου, μπροστά σε όλους τους συναδέλφους και να δεχθούμε ερωτήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που χρήζουν απαντήσεων και όχι να αναλώνονται επί το πλείστον στη διαχείριση και το «μοίρασμα» των αποθεματικών, που αποτελούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους χρήματα με αμφίβολη και ασταθή διαδρομή, αφού άμεσα κινδυνεύουν να επιστραφούν κατά μεγάλο μέρος στο ελληνικό δημόσιο, όπως διαμορφώνεται το τοπίο των δικαστικών αποφάσεων για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή μας.
Σε ένα σύλλογο που είναι «γεμάτος» από νέους δικηγόρους που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα από όλους εμάς του παλαιότερους, με σοβαρή επιστημονική κατάρτιση και γνώσεις τεχνολογίας, οφείλουμε να παραχωρήσουμε ικανό χώρο έκφρασης προκειμένου να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει η ελπίδα της ανανέωσης και της προστασίας των δικαιωμάτων μας αλλά και η συνέχεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, με υπευθυνότητα και συνέπεια από όλους μας.
Συνάδελφοι, κάποιοι θέλουν Δικαιοσύνη χωρίς δικηγόρους και κοινωνία χωρίς δικαιώματα. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Σχόλια