ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ




Οι φετινές δικηγορικές εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης και κορύφωσης της επιθετικότητας κυβέρνησης και τρόικας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους.
Η επίθεση αυτή έχει κυριολεκτικά σαρώσει και μάλιστα με τρόπο εφιαλτικό τον κλάδο της δικηγορίας. Οι δικηγόροι βρίσκονται στο επίκεντρο της αποδιάρθρωσης των όρων ύπαρξης ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, το οποίο υφίσταται μια κοινωνική καταστροφή που ούτε είχε προβλέψει, ούτε περίμενε, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει. 


Στο κοινωνικό σφαγείο της φτώχειας και ανεργίας θυσιάζονται καθημερινά χιλιάδες μαχόμενοι δικηγόροι, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, που υποκύπτουν ο ένας μετά τον άλλο, στις ανελέητες και διαρκώς συσσωρευόμενες (από Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) οικονομικές υποχρεώσεις, καταλήγοντας μοιραία στη βαθιά απόγνωση κι εγκατάλειψη, στο κλείσιμο γραφείων, στη βίαιη και ατιμωτική εκδίωξή τους από τη δικηγορία.
Η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, η επιβολή ΦΠΑ, οι τεράστιες αυξήσεις παραβόλων και ενσήμων, η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, η μόνιμη απειλή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, η διάλυση του συστήματος υγείας, η φορολογική ληστεία, η συντριβή κάθε προσδοκίας για στοιχειωδώς αξιοπρεπή σύνταξη, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δραματική κατάπτωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, συνθέτουν το εφιαλτικό κάδρο του παρόντος και μέλλοντός μας: όσοι δεν παραιτηθούν από τη δικηγορία, θα υποχρεωθούν και μάλιστα άμεσα ν’ ανέβουν στη γαλέρα των μεγάλων (αλλά πολύ μεγάλων) εταιριών, τραπεζών και ασφαλιστικών, που είναι οι μόνες που προκλητικά ωφελούνται στην παρούσα κατάσταση.


Σ’ όλα αυτά τα σφοδρά και αλλεπάλληλα χτυπήματα και επιθέσεις, που λιανίζουν κυριολεκτικά τη ζωή, την αξιοπρέπεια και τα όνειρά μας, η Διοίκηση του Συλλόγου, μαζί με τους οσφυοκάμπτες συνεργάτες της, δεν έκανε το παραμικρό!
Αντίθετα, η χωρίς καμιά ντροπή συνειδητή υποταγή τους στις κυβερνητικές και τροϊκανές εντολές (αλλά και η υπόγεια ή ανοιχτή διαπλοκή τους με κυβερνητικά κέντρα) οδήγησαν τους δικηγόρους από ήττα σε ήττα και τελικά στην καταστροφή τους. Είναι βέβαιο πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν τον τόνο σ’ όλες τις ανελέητες επιθέσεις που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια τον έδινε ο αγωνιστικός εκβιασμός των κινητοποιήσεων των δικηγόρων.
Όλοι το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά: η κατάσταση που επικρατεί στο κυρίαρχο συνδικαλιστικό μας όργανο, έχει καταντήσει το Δικηγορικό Σύλλογο έναν πλήρως συμβιβασμένο και εξευτελισμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, απολύτως αποξενωμένο από τους δικηγόρους και τα προβλήματά τους, αγκυλωμένο σε κομματικές δουλείες και ιδιοτελείς φιλοδοξίες και καθηλωμένο σε - de facto αδιέξοδες - νεοφιλελεύθερες και αντιδραστικές αντιλήψεις για τη δικηγορία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» είναι η μόνη συνδικαλιστική παράταξη (κι αυτό το παραδέχονται φίλοι κι εχθροί) που δεν εμφανίζεται κάθε φορά παραμονές των εκλογών, για να εξαφανισθεί την επομένη. Είμαστε όλοι μαχόμενοι-ες, συνεργάτες-ιδες, ανεξάρτητοι-ες δικηγόροι και μας γνωρίζετε ήδη μέσα από τους μεγάλους και μικρούς αγώνες που δώσαμε και δίνουμε καθημερινά με δυναμισμό και αποφασιστικότητα όλα αυτά τα 15 χρόνια από τη συγκρότησή μας.
Την 10/1/2013, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, σε ολομελειακή σύνθεση και με ανοιχτή συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να κατεβάσει στις επερχόμενες εκλογές του Δ.Σ.Θ. ως υποψήφιο Πρόεδρο το συνάδελφο Γιώργο Τζαμαδάνη.
Πολύ περισσότερο σήμερα, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα εγκληματικά και αντικοινωνικά σχέδια κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. για οριστική συντριβή και διάλυση της ανεξάρτητης και μάχιμης δικηγορίας και κατάπτωση της έμμισθης συνεργασίας σε εποχές γαλέρας, είναι περισσότερο αναγκαίος παρά ποτέ ένας άλλος συνδικαλισμός.
Απαλλαγμένος από τα αυταρχικά, προεδροκεντρικά, ρουσφετολογικά, παραγοντίστικα και γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά του σημερινού. Ένας συνδικαλισμός μάχιμος και διεκδικητικός, στηριγμένος στην ενεργητική συμμετοχή των συναδέλφων στις αποφάσεις, με κύριο όργανο λειτουργίας του τις δεσμευτικές για το Δ.Σ. Γενικές Συνελεύσεις. Ένας συνδικαλισμός όχι για λίγους και μυημένους, αλλά για όλους. Όχι για παράγοντες, αλλά για τον καθημερινό δικηγόρο.
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Τζαμαδάνη για τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ.Θ. και το ίδιο το ψηφοδέλτιο συμβούλων της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας δικηγόρων» :
Βρίσκεται απέναντι στους Α – Ν – Υ - Π – Α – Ρ – Κ – Τ – Ο – Υ – Σ υποψήφιους, που μας θυμούνται πάντοτε και μόνο όταν έρχεται η ώρα των εκλογών, για να μας ξεχάσουν και πάλι ακριβώς την επόμενη μέρα.
Βρίσκεται απέναντι στο συμβιβασμένο και ξεπουλημένο κυβερνητικό συνδικαλισμό και στην κατάπτυστη «συμμαχία των προθύμων», που μεθοδικά οδήγησαν στον παροπλισμό των δικηγόρων, αλλά και όλων αυτών που πριν και πάνω απ’ όλα εξυπηρετούν τα μικροκομματικά τους παιχνίδια, τις προσωπικές και επαγγελματικές τους επιδιώξεις, αλλά και τα συμφέροντα των μεγαλοεντολέων τους, των οποίων είναι νομικοί σύμβουλοι.
Βρίσκεται απέναντι σ’ εκείνους που μας λένε ψέματα και μας περιγελούν, ενώ επί χρόνια αξιοποιούν τη θέση του συνδικαλιστή (Προέδρου ή συμβούλου) για να λάβουν θέσεις ή νομικές συμβουλές από ΝΠΔΔ και ΟΤΑ (τα παραδείγματα πολλά και στη διάθεση του καθενός, αν και είναι λίγο-πολύ γνωστά).
Βρίσκεται απέναντι στους πανίσχυρους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και τους δεινόσαυρους και χαμαιλέοντες του δικηγορικού συνδικαλισμού (Βαλεργάκης, Παναγοπούλου, Βάρδας, Μαυρίδης, Κοτζαμανίδης κλπ.). Απέναντι στην πασαρέλα των υποψηφίων, που, με την προβολή των ΜΜΕ και το χρήμα, θα διεξάγουν για άλλη μια φορά μια προεκλογική εκστρατεία, με αφίσες και προγράμματα σε ιλουστρασιόν χαρτί, μεγάλα πάρτυ με δωρεάν ποτά και αμέτρητες συναντήσεις για καφέ, άφθονα χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, την ίδια ώρα που κατεδαφίζουν το μέλλον μας, συντρίβουν τα όνειρα και καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας.
Βρίσκεται απέναντι σε όσους χαίρονται με την κατάργηση της απλής αναλογικής και κόπτονται για το ενιαίο ψηφοδέλτιο (και στην πραγματικότητα για την εξαφάνιση των δήθεν «μικρών», χειραφετημένων και «ενοχλητικών» παρατάξεων, καθώς απειλούν να γίνουν μεγάλες), ενώ οι ίδιοι – μανδαρίνοι, υποκριτές και φαρισαίοι- κρύβοντας το απαίσιο πρόσωπό τους πίσω από μεγαλόστομες ρητορικές μπουρδολογίες επιδιώκουν με κάθε τρόπο να συντηρήσουν τη θλιβερή ανυπαρξία τους.
Ειδικά σ’ αυτούς (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) που μας απειλούν να «συγκυβερνήσουν», βάζοντας στο γύψο και το Δ.Σ.Θ. έχουμε να πούμε ότι κέρδισαν ήδη μετά βεβαιότητας (εκτός από τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη των πολιτικών προϊσταμένων τους) τη διαρκή περιφρόνηση όλων των μαχόμενων, αυτοαπασχολούμενων και έμμισθων δικηγόρων. Είναι οι ίδιοι που, ενώ δεχόμασταν το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο, υπονόμευαν κάθε μορφή κινητοποιήσεων και διαμαρτυρίας μας κι έτρεμαν ακόμα και μια Γενική Συνέλευση να συγκαλέσουν. Λοιπόν, όλοι αυτοί ας γνωρίζουν καλά, πως αν ακόμα δεν φτύνουν οι ίδιοι τον εαυτό τους στον καθρέπτη, θα τους φτύσει σύντομα ο δικηγορικός κόσμος που αγωνιά μέρα τη μέρα να επιβιώσει, όπως ήδη φτύνει ο ελληνικός λαός, τους εκπροσώπους τρόικας και συγκυβέρνησης και τις ορντινάτσες τους!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ως «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» καταγγέλλουμε το Προεδροκεντρικό σύστημα διαχείρισης του Δ.Σ.Θ., που δίνει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο και εξασθενεί τη φωνή του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά κυρίως των ίδιων των δικηγόρων, μέσα από τον εκφυλισμό και απαξίωση όλων των συλλογικών διαδικασιών.
Δεν έχουμε ανάγκη από «πεφωτισμένους ηγέτες» και «σωτήρες» αλλά από συλλογικές δράσεις, ρήξεις και ασυμβίβαστες και ακηδεμόνευτες φωνές και πρακτικές. Έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύουμε στο συνδικαλισμό «δια αντιπροσώπων» αλλά στην ενεργητική και ισότιμη συμμετοχή του κάθε συναδέλφου στη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίησή τους.
Για εμάς το ανώτερο όργανο λειτουργίας του Συλλόγου είναι οι Γενικές Συνελεύσεις, μια ανοιχτή, ζωντανή και μαζική διαδικασία άμεσης δημοκρατίας, γιατί πιστεύουμε ότι η ζωή, η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας καταχτιούνται μόνο με αγώνες συλλογικούς, δυναμικούς, υπερήφανους κι ανυποχώρητους, που θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι δικηγόροι και οι ίδιοι θα τους περιφρουρούν και θα τους υπερασπίζονται.
Μας γνωρίζετε ήδη: η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» ποτέ δεν υπήρξε κι ούτε είναι η παράταξη των υποσχέσεων, των εκδουλεύσεων, των προσωπικών σχέσεων, της προώθησης μικροκομματικών σχεδίων. Τα μέλη μας είναι ισότιμα, χωρίς επικεφαλής και στελέχη, χωρίς ατομικές επιδιώξεις και ιδιοτελείς φιλοδοξίες για προσωπική προβολή και αποκόμιση ίδιων επαγγελματικών συμφερόντων.
Επαναλαμβάνοντας την προγραμματική μας θέση, που αποτελεί πάγια τακτική μας, οι εκπρόσωποί μας στο Διοικητικό Συμβούλιο να εναλλάσσονται κάθε χρόνο, δηλώνουμε ότι μία είναι η δική μας δέσμευση, για την οποία θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις:
Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για τη λήψη αποφάσεων σε σοβαρά θέματα με έγκαιρη και επιμελή ενημέρωση και πρόσκληση των δικηγόρων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προσέλευση. Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων να είναι απόλυτα σεβαστές από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Αντικατάσταση της εξευτελισμένης και συμβιβασμένης ολομέλειας των προέδρων με πανελλαδικό αντιπροσωπευτικό δικηγορικό συνέδριο, ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων, με συμμετοχή συνέδρων που θα εκλέγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές του Δ.Σ.
Δημοσιότητα και ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., ώστε κάθε δικηγόρος να μπορεί να τις παρακολουθήσει και να παρέμβει.

ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ δείχνουμε σταθερά κι απαρέγκλιτα έναν άλλο δρόμο: αυτόν του ανυποχώρητου, περήφανου και συνεπούς αγώνα, για να μετατρέψουμε το Σύλλογο από διαχειριστή των προβλημάτων και γραφείο προσωπικών εξυπηρετήσεων, σε δημοκρατικό, ζωντανό, δραστήριο και αποτελεσματικό μαχητή των δικαιωμάτων και αναγκών των ασθενέστερων δικηγορικών στρωμάτων.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:

1)Κατάργηση του ΦΠΑ.
2)Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου.
3)Κατάργηση των χαρατσιών και εξοντωτικών φορολογικών προστίμων, καθώς και όλων των ατέρμονων φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια (μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις κλπ.).
4)Επαναφορά των ελαχίστων αμοιβών και των υποχρεωτικών παραστάσεων στα συμβόλαια.
5)Κατάργηση του νεοσυσταθέντος ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών). Απαγόρευση κατασχέσεων. Απαίτηση άμεσης επιστροφής στο ΤΑΝ του ποσού των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που «κουρεύτηκαν» από τα αποθεματικά του Ταμείου μέσω PSI.
6)Έλεγχος των δικηγορικών εταιριών, με ευθύνη του Δ.Σ.Θ., ως προς τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών και την αμοιβή των έμμισθων δικηγόρων.
7)Απαγόρευση της διαφήμισης.
8)Κατάργηση των υπέρογκων αυξήσεων σε παράβολα και δικαστικά έξοδα.
9)Κατάργηση της ιδιωτικής δικαιοσύνης που επιχειρείται με τη διαμεσολάβηση, η οποία μάλιστα παρέχει σε μια ελίτ δικηγόρων αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία αποκτούνται με την καταβολή υψηλών χρηματικών ποσών.
10)Κανένας δικηγόρος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παροχές υγείας ακόμη και σε όσους αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
11)Κατοχύρωση πραγματικού συστήματος νομικής βοήθειας (legal aid).
12)Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης με αύξηση του αριθμού δικαστικών υπαλλήλων, λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων, όπως αύξηση ακροατηρίων.
13)Καμιά συζήτηση για διεύρυνση ωραρίου.
14)Κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης και προαγωγής δικηγόρων σε Εφετεία και Α.Π., με αυτονόητη κατάργηση και των σχετικών παραβόλων.
15)Κατάργηση της άσκησης. Όλα τα εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο. Εξετάσεις για την εγγραφή μόνο των πτυχιούχων άλλων χωρών.
16)Αυτοδιοίκηση των ταμείων. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της υποχρεωτικής μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία κάθε 3 χρόνια. Κατάργηση της διάκρισης των πριν και μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένων. Θέσπιση υποχρεωτικού ορίου εξόδου. Ελάχιστη σύνταξη στο 80% του μισθού του εφέτη.
17)Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος δικηγόρων για τα παλαιά (από 20ετίας και πλέον) δάνεια του Ταμείου Νομικών και να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισής τους, αφαιρουμένων των υπέρογκων και καταχρηστικών προσαυξήσεων.
18)Επαναφορά της απλής αναλογικής. Κατάργηση της άμεσης εκλογής προέδρου (αυτός να εκλέγεται από το Δ.Σ., όπως συμβαίνει σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα). Λειτουργία Πανελλαδικού Δικηγορικού Συνεδρίου και εκλογή Συντονιστικού Οργάνου.
19)Κατάργηση των τρομονόμων και άλλων νομοθετημάτων που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα του κατηγορούμενου. Κατάργηση των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων.
20)Δυναμική, ουσιαστική και αδιαπραγμάτευτη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου στα αρμόδια Δικαστικά όργανα, προς αντιμετώπιση αυθαιρεσιών και αυταρχικών συμπεριφορών σε βάρος δικηγόρων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.
21)Πρωταγωνιστική συμμετοχή των δικηγόρων και του Συλλόγου μας στα κινήματα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την απόκρουση του αυταρχικού παροξυσμού του κράτους. Συμμετοχή των δικηγόρων στα μεγάλα κοινωνικά κινήματα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στη μνημονιακή πολιτική φτωχοποίησης που προωθούν κυβέρνηση και Ε.Ε.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΓΙΑ Ν’ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ, ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ!

Ο Δ.Σ.Θ. πρέπει επιτέλους ν’ αλλάξει ρότα!

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι Σύλλογος αγωνιστής των δικαιωμάτων μας κι όχι διαχειριστής της φτώχειας μας...
Που θα δίνει αγώνες και μάχες που δεν θα διαρκούν 2 ημέρες όσο οι εκλογές, αλλά θα διεξάγονται κάθε μέρα!

Στην κάλπη του Προέδρου ψηφίζουμε Γιώργο Τζαμαδάνη

Στην κάλπη του Δ.Σ. ψηφίζουμε «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων»

Την παράταξη των ανυποχώρητων αγώνων

Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή.

Αγώνας – ρήξη – ανατροπή!"

Σχόλια