Προσφυγή κατά του ΕΝΦΙΑ | Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας | Διευκρινίσεις και επισημάνσεις του ΔΣΑ σχετικά με την κατάθεση προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   26/9/2014
Διευκρινίσεις και επισημάνσεις του ΔΣΑ σχετικά με την κατάθεση προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Η πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να συνδράμει με παροχή αναλυτικών συμβουλών όσους πολίτες θέλουν να προσβάλουν δικαστικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όπως ακριβώς αναγράφεται και στον τίτλο του σχετικού Οδηγού του ΔΣΑ που έχει δημοσιοποιηθεί, απευθύνεται σε πρόσωπα που βρίσκονται σε αποδεδειγμένα πραγματική οικονομική αδυναμία να καταβάλλουν το ποσό ΕΝΦΙΑ το οποίο τους καταλογίστηκε και να διορίσουν δικηγόρο.
Ως εκ τούτου δεν πρέπει να συγχέεται  η πρωτοβουλία αυτή του ΔΣΑ με την διαδικασία απαλλαγών και μειώσεων του ποσού ΕΝΦΙΑ, οι οποίες χορηγούνται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, που  απαριθμούνται στο άρθρο 7 του Ν. 4223/13, όπως τροποποιήθηκε με το δέκατο όγδοο άρθρο  του ν. 4286/2014.
Με βάση τα παραπάνω, ο ΔΣΑ αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία και  προβληματισμό τα περιστατικά εφοριακών υπαλλήλων, ακόμη και Προϊσταμένων ΔΟΥ οι οποίοι προφασιζόμενοι τις απαλλαγές που αναφέρονται στο άρθρο 7, αποτρέπουν τους πολίτες να καταθέτουν ενδικοφανείς προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.
Επισημαίνουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές παρεμποδίζουν ευθέως τους πολίτες στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος δικαστικής προστασίας τους απέναντι σε φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που βρίσκεται στο στόχαστρο ολόκληρου του νομικού κόσμου ως προς τη νομιμότητα και την συνταγματικότητα του.
Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι η στάση αυτή μπορεί να επιφέρει σοβαρές έννομες συνέπειες, ειδικά στην περίπτωση που χαθεί για τους πολίτες, η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εξαιτίας τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών υπαλλήλων.
Σχετικά με το θέμα αυτό πάντως, έχει εκδοθεί το έγγραφο με αριθμ. πρωτ. Δ6Δ1124ΖΖΕΞ2014ΕΜΠ της 15ης Σεπτεμβρίου 2014, του Υπουργείου Οικονομικών(Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) προς όλη τη φορολογική διοίκηση, όπου τονίζεται ότι όλοι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ «οφείλουν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των πολιτών και να τις διεκπεραιώνουν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις».
Για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών, το έγγραφο αυτό του υπουργείου Οικονομικών, οι αρχικές προβλέψεις απαλλαγών του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 καθώς και το οριστικό κείμενο του άρθρου 7, όπως ισχύει με τις τροποποιήσεις βάσει του άρθρου 18 του νόμου 4286/2014, αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας(www.dsa.gr). Δείτε τα παραπάνω συνημμένα αρχεία.
 πηγή : dsa

Σχόλια