Σχολιασμός για το όριο του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.

Παρακολουθησα τον Π.Σκουρλετη στον Σκάι...ωραία τα είπε απλα έχω κάποιες ενστάσεις...κατ'αρχάς συμφωνώ με το όριο των 751 ευρώ...αλλά με τους συντελεστές ασφαλισμένου και εργοδότη τι θα γίνει;;; Θα μειωθούν;;; Αυτό που θέλω να πω και να καταλάβετε είναι οτι στα Μικτά ΕΤΕΑΜ το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών ανέρχεται στο 40,06% εκ των οποίων τα 15,50% είναι το ποσοστό του ασφαλισμένου και το 24,56% του εργοδότη. Στα βαρέα το σύνολο είναι 45,66% με ποσοστό ασφαλισμένου 18,95% και εργοδότη 26,71%.
Άρα αν ο κατώτατος μισθός επανέλθει στο ποσό των 751,00 ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές στα βαρέα ανέρχονται στο ποσό των 342,91 ευρώ...και οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου ανέρχονται στο ποσό των 608,00 ευρώ...κι αν αφαιρέσεις και τον ΦΜΥ πάμε στο ποσό των 580,00 ευρώ. Η αύξηση είναι της τάξεως των 100 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σημαντικές μειώσεις στους συντελεστές, διότι αν παραμείνουν δε θα μπορεί καμιά μικρομεσαία επιχείρηση να ανταπεξέλθει στις πληρωμές και θα απολύσει τους εργαζόμενους και η μαύρη εργασία δε θα εξαλειφθεί.
Ας μειώσουν λοιπόν τους συντελεστές λόγω κρίσης κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...να πληρώνουν ένα 10% ένα 15% επί των ακαθάριστων αποδοχών, να έχουν ως κατώτατο όριο τα 751 ευρώ και βλέπουμε. Σκεφτείτε οτι με τους μειωμένους συντελεστές θα πληρώνουν 75 ευρώ στο ΙΚΑ, είναι ένα ποσο που όλοι μπορούν να διαθέσουν...βεβαια οι μεγάλες βιομηχανίες, εργοστάσια θα έχουν άλλους συντελεστές. Ας κάνουν ένα πλάνο να τα ξεχωρίσουν. Μόνο έτσι η οικονομία και οι.μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάρουν ανάσα.

ΥΓ: Και μια μείωση ΦΠΑ στα επισιτιστικα καταστήματα.δεν θα είναι κακή, όπως και μειώσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ, κι όποιος αναρωτιέται που θα βρεθούν τα χρήματα...αν κάνουν ελέγχους στα σωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ελέγξουν πόθεν έσχες, απαιτήσουν τον ΦΠΑ των καναλιών, ελέγχους πολιτικών, στελεχών κομμάτων...μια χαρά μαζεύονται!!! Θέληση να υπάρχει κι όλα γίνονται! Έτσι δεν είναι;

Γιάννου Παναγιώτα (Πέννυ) Λογίστρια.

Σχόλια