Γιατί ΛΕΑΔ? Πως η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια έγινε πραγματικότητα μέσω των Λογαριασμών Ενίσχυσης και Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων.


1998-9 η Δικηγορική κοινότητα αντιμετωπίζει με το άρθρο 31 ν. 2676/1999 την κατάργηση των Ταμείων Προνοίας που ιδρύθηκαν με τον α.ν. 87/1936 σε όλους σχεδόν τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Από αυτή την κατάργηση οι σύλλογοι των  Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης μένουν εκτός διότι πήραν διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και την νομική τους μορφή ως ΝΠΔΔ.


Οι υπόλοιποι Σύλλογοι είναι αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό και κρίσιμο θέμα : "και τώρα τι?"


Ηδη ομως οι Επαρχιακοί δικηγορικοί σύλλογοι  είχαν συγκαλέσει τον Μάιο 1998 εκ των ενόντων «συνέλευση» όλων των Ταμείων Προνοίας στον Βόλο, που κατέληξε στην δημιουργία μιας επιτροπής αποτελούμενη από τους αντίστοιχους προέδρους Ταμείων Προνοίας, Σπύρο Μαρδέλη Βόλου, Χαράλαμπο Καλογιαννάκη Ηρακλείου, Νικόλαο Χελιδόνη Λάρισας, Ιωάννη Κατσάνου Ιωαννίνων , Ιωάννη Παναγόπουλο Πατρών και Αιγίου, Ιωάννη Κυριαζή Ροδόπης και Αναστάσιο Βαρέλη Ρόδου.

Τελικά  μετά από πολλές προσπάθειες και συναντήσεις με αρμόδιους Υπουργούς, Υπουργεία και παραγόντων με την ταυτόχρονη κατάργηση των Ταμείων Προνοίας προβλέφθηκε η μεταβίβαση της κινητής και ακίνητης περιουσίας στα υπό ίδρυση ανα Δικηγορικό Σύλλογο ΛΕΑΔ ως ΝΠΙΔ .

Πάραυτα δεν ιδρύθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των οικείων Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων αντίστοιχα ΛΕΑΔ και προτιμήθηκε σε ελάχιστους ευτυχώς μικρούς Δικηγορικούς Συλλόγους η διανομή των χρημάτων του καταργηθέντος Ταμείου Προνοίας στα μέλη τους.

Ιδρύθηκαν με με τον νόμο 2676/1999 άρθρο 31 ως σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα ΛΕΑΔ με μέλη τους Δικηγόροι αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και τέκνα ως έμμεσα μέλη).

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι είμαι υπέρμαχος των ΛΕΑΔ, είναι το δικό μας Σωματείο, το κομμάτι αυτό του δικηγορικού σώματος όπου τον έλεγχο και την λειτουργία την αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν έχει εμπλοκή κανένας τρίτος, αυτό ήταν και η επιτυχία του, η μη εμπλοκή του Δημοσίου τα έσωσε. Δεν κατέληξαν όπως τα υπόλοιπα ταμεία που η εμπλοκή του Δημοσίου και η τοποθέτηση δικών του υπαλλήλων συν την γραφειοκρατία τα κατέληξε μη βιώσιμα.

Αποδείξαμε δηλαδή, όταν εκλέγουμε εμείς την  Σωματειακή μας εκπροσώπηση και όσους Δικηγόρους επιλέξαμε, ήσαν και είναι εξαιρετικοί στην διαχείριση, στην οργάνωση, στην αμεσότητα διευθέτησης των όποιων προβλημάτων προέκυψαν,  κράτησαν βιώσιμα τα ΛΕΑΔ, με οικονομική διαχείριση που θα ζήλευαν οι καλύτεροι, σε παγκόσμια βάση,  οικονομικοί διαχειριστές. 
Η τοπική αμεσότητα αυτή διατηρεί οικονομική αυτοτέλεια, βιωσιμότητα, αναλογιστικές μελέτες άμεσες σε ενεστώτα χρόνο ώστε να αναπροσαρμόζονται οι ανάγκες και οι καλύψεις των μελών.

Τι κατάφεραν λοιπόν τα ΛΕΑΔ? και γιατί ΛΕΑΔ? ας τα δούμε λοιπόν :

ΟΜΑΔΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
(πχ. για Πάτρα και Αίγιο το ΛΕΑΔΠΑ πληρώνει τα ετήσια ασφάλιστρα της Ομαδικής Νοσοκομειακής Ασφάλισης στην ασφαλιστική εταιρεία Generali Life για όλα τα άμεσα μέλη του των Δικηγορικών Συλλόγων Πατρών και Αιγίου.Το κάθε μέλος (Δικηγόρος) του ΛΕΑΔΠΑ μπορεί να ασφαλίσει τα μέλη της οικογένειας του (σύζυγο και τέκνα έως και 26 ετών που σπουδάζουν) αντί του ετήσιου ποσού των 246 € που καταβάλλει σε δύο ισόποσες δόσεις Ιανουάριο και Ιούλιο κάθε χρόνο.)
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ 
  • ΕΥΡΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ( Στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ) 
  •  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ
  • ΕΠΙ∆ΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΕΑΔ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΛΕΑΔ



    ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
    Εφ` άπαξ βοηθήματος
    ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
    Επιδόματα κλπ
    Τα παραπάνω ανάλογα τον ΛΕΑΔ, διαφέρουν και αποφασίζονται από τα μέλη του όπου και ρυθμίζουν τις παροχές, το ύψος του εφ' άπαξ κλπ

    Καταλήγουμε λοιπόν ότι καταφέραμε οι Δικηγόροι, μεταξύ μας, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με ιδιαίτερη και μοναδική αλληλεγγύη που είναι δύσκολο να περιγράψω εδώ, θέλει πολύ χρόνο για να το κάνω και χιλιάδες σελίδες, να δημιουργήσουμε ένα Σωματείο που ομοιάζει με Ασφαλιστικό φορέα Κρατικό και να λειτουργεί ΑΨΟΓΑ, χωρίς να έχουμε ανάγκη για κρατική βοήθεια, ενίσχυση ή παρέμβαση, όπου  ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ, εξου και είναι βιώσιμο.

    Στο σημείο αυτό θέλω όσοι διαβάσουν το παρόν άρθρο να αναρωτηθούν :

    ΑΝ τα ασφαλιστικά μας ταμεία  περνούσαν στα χέρια μας τι θα είχαμε σήμερα? 
    Τι πρόοδο θα είχαμε καταφέρει?   
    Πόσα χρήματα των ασφαλισμένων μας θα είχαμε διασώσει? 
    Θα είχαμε την κατάρρευση του Επικουρικού? 
    Θα ήταν το Ταμείο Νομικών πανίσχυρο οικονομικά να μπορεί να στηρίζει τα Μέλη του?
           Θα αποφεύγαμε το κούρεμα μέσω PSI ;  όταν ήδη  στο ΤΑΝ κουρεύτηκαν 536.619.858 και στο ΤΕΑΔ 157.879.955 € ?........

    Σε κάθε περίπτωση, φρονώ ότι τα ΛΕΑΔ ήταν , είναι και θα είναι το μοναδικό ΜΕΣΟ της Δικηγορίας όπου η Αλληλεγγύη, Αλληλοβοήθεια, Αγάπη, Φροντίδα και η Ανιδιοτέλεια εκφράστηκε και εκφράζεται απόλυτα σε υπερθετικό βαθμό.
    Εύχομαι δε, ότι  οι των Ασφαλιστικών Κυβερνητικών και λοιπών διευθύνσεων να  καλούσαν την ΕΛΕΑΔΕ να τους βοηθήσει και να τους εξηγήσει πως πετυχαίνει ένας φορέας Προνοίας ώστε να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και την ενημέρωση προς όφελος όλων μας.

    *Η ΕΛΕΑΔΕ είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύθηκε το 2009 με την 887/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών. Έδρα της είναι η πόλη των Πατρών και η διεύθυνσή της είναι Φιλοποίμενος 24. 
    Ο πρόεδρος της ΕΛΕΑΔΕ είναι ο  Δικηγόρος Πατρών Ιωάννης Παναγόπουλος

    Σχόλια