Διαδίκτυο : είναι Ασφαλής η Πλοήγηση?

  
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ


 Το διαδίκτυο το 2016 είναι ασφαλές?     Μπορεί κανείς να  "σερφάρει" με ασφάλεια αλλά και να συμμετέχει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, twitter,  instagram, να έχει λογαριασμούς στο tumblr ή να συμμετέχει σε forum?
  Πολλοί την απάντηση την έχετε ήδη, κανείς δεν νιώθει ασφάλεια 100%, άλλοι θα πουν προσέχω, έχω ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς και πολλά άλλα.

   Μελετώ πάνω από 15 χρόνια και την πλοήγηση στο διαδίκτυο αλλά και την συμμετοχή μου σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. έχω φτιάξει ιστοσελίδες, ιστολόγια, φόρουμ, διαδικτυακές ομάδες, έχω ασχοληθεί ας πούμε λίγο περισσότερο από ερασιτεχνικά. 
Πάραυτα ομολογώ ότι ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν υπάρχει, είτε αυτό αφορά ιούς, "δούρειους ίππους (trojans)" , είτε κακόβουλο λογισμικό (malware), είτε και περίεργες προσκλήσεις στα προφίλ μου ιδιαίτερα στο facebook.
     Προσκλήσεις ατόμων από όλη την υφήλιο, μην ξεχνάμε στα πρώτα του βήματα η διασύνδεση στο facebook γινόταν με χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Οι Έλληνες χρήστες ήσαν ελάχιστοι, δεν ήταν διαδεδομένο και δεν το προτιμούσαν, ήσαν πολύ επιφυλακτικοί. 
Όταν λοιπόν το διαδίκτυο εξελίχθηκε και έγινε αναγκαίο για όλους, όπου ακόμα και τα Κράτη μέσω αυτού έχουν δώσει στον πολίτη τεράστιο όγκο πληροφοριών αλλά και διευκολύνσεων, αναπτύχθηκαν και ευνοήθηκαν νέες μορφές εγκληματικότητας.

Μορφές όπως το «ηλεκτρονικό έγκλημα» και το  κυβερνοέγκλημα. 


 ❝ Οι κυριότεροι κίνδυνοι που συνεπάγονται απο τη χρήση του Διαδικτύου είναι:
 Ακατάλληλο Περιεχόμενο
 Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam)
 Αποξένωση
 Αποπλάνηση (Grooming)
 Βίαια Παιχνίδια
 Εθισμός (Internet Addiction)
 Εκφοβισμός (Cyberbullying)
 Επιβλαβείς Συμπεριφορές
 Ηλεκτρονικός Τζόγος
 Ιοί (Virus)
 Παιδική Πορνογραφία
 Παραβίαση Ιδιωτικότητας
 Παραπληροφόρηση (Misinformation)
 Παραποίηση Γλώσσας
 Υποκλοπή Προσωπικών στοιχείων(Phishing)
 Φυσικές Παθήσεις

   Δυστυχώς το ενδιαφέρον των πολιτών για προφύλαξη και ενημέρωση ήταν ελάχιστη, ακόμα και αν κρατικοί φορείς, ή διαδικτυακοί τόποι με αγάπη για το διαδίκτυο, ή ακόμα και μεταξύ μας όταν προσπαθούσαμε να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο λίγοι ενδιαφερόντουσαν.

❝ Παράδειγμα θα σας δώσω με αυτό το άρθρο, πολλοί θα το κλείσουν τώρα, ή το έχουν κλείσει ήδη γιατί έχει πολλές λέξεις, ή γιατί έλαβαν ένα μήνυμα στον mesenger ή στο facebook βγήκε επάνω στο κινητό ή στον υπολογιστή ενημέρωση και σταματούν την ανάγνωση.

   Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα λάθη που κάνουμε και δεν αφιερώνουμε 5 λεπτά για να διαβάσουμε για την ασφάλεια του διαδικτύου.

Για να μην σας κουράζω στα βασικά διαβάστε εδώ ένα πολύ καλό και άριστα δομημένο άρθρο από την Ελληνική Αστυνομία 

   Εγώ εδώ θα σας αναλύσω τις δικές μου ανησυχίες όπως τις έχω παρατηρήσει επισταμένα πάνω από 15 χρόνια.
Για ενήλικες, 
ακόμα και εμείς οι ενήλικες κάνουμε στο διαδίκτυο λάθη, δεν θα σας απασχολήσω για το αν θα  μπείτε σε ιστοσελίδες με "πονηρό" περιεχόμενο , αυτές είναι δεκάδες χιλιάδες και εφόσον ανιχνεύονται από τις μηχανές αναζήτησης σημαίνει ή πιθανολογώ ότι το περιεχόμενο τους είναι νόμιμο, αλλά για τα λάθη που κάνουμε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 
(  τιπ* αν μπείτε σε "πονηρή" ιστοσελίδα και ξαφνικά σας βγάζει ένα παράθυρο που σας μπλοκάρει τον υπολογιστή εντελώς και σας ζητά χρήματα, κάντε επανεκκίνηση , την ώρα που ανοίγει ο υπολογιστής και πριν μπει στο λογισμικό σας, πατήστε F8 συνεχόμενα μέχρι να ανοίξει και να γράφει στην οθόνη επιλογές, επιλέξτε "ασφαλής λειτουργία", θα αργήσει λίγο να μπει , πάτε έναρξη, όλα τα προγράμματα, "βοηθήματα", πατάτε ανοίγει , σκρολ κάτω βρίσκουμε "εργαλεία συστήματος", επιλέγουμε "επαναφορά συστήματος", μετά ακολουθούμε το παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε προηγούμενη ημερομηνία και επανεκκίνηση, όταν γίνει αυτή ο υπολογιστής θα λειτουργεί.) 


 Η κυριαρχία του facebook είναι δεδομένη, έχει παρά πολλά θετικά, έχει βοηθήσει στην διαδραστικότητα και στην άμεση επαφή με φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους και σε πολλά άλλα, όμως ποιος από εσάς έχει διαβάσει τους όρους χρήσης του? άρα ακόμα και αν είστε χρόνια χρήστης κάντε ένα κόπο και διαβάστε τους, θα δείτε ότι βοηθάει πολύ στην ασφάλεια σας και έχει πολλές ρυθμίσεις για να έχετε το προφίλ σας προφυλαγμένο.

   Το προφίλ μας λοιπόν μπορεί να δεχθεί αιτήματα φιλίας , υπολογίζω 70% από άτομα που γνωρίζουμε και 30%  από άγνωστα άτομα που απλά μπορεί να μας είδαν που σχολιάζαμε σε έναν κοινό φίλο, ή σε μία σελίδα ή σε μία ομάδα. 
   Πριν κάνουμε αποδοχή ας είμαστε επιφυλακτικοί, εκτός αν είμαστε δημόσια πρόσωπα, πολιτικοί κλπ που το πλήθος των αγνώστων που κάνουν αίτημα είναι δεδομένο.

   Τώρα προσοχή στα ιδιωτικά μηνύματα τα λεγόμενα "ινμποξ", ποτέ δεν ανοίγουμε συζητήσεις με άγνωστα άτομα, είτε εσωτερικού είτε του εξωτερικού, δεν στέλνουμε φωτογραφίες, ειδικά αν είμαστε σε σχέση,  παντρεμένοι κλπ,  δεν ανοίγουμε καν συζητήσεις με περιεχόμενο φλερτ , ερωτικό και νομίζω είναι αντιληπτό τι εννοώ. 
Είναι κατανοητό ότι η κατάληξη ενδεχομένως να είναι ή να καταλήξει σε  "θέμα" που άπτεται στο Ποινικό Δίκαιο και όχι μόνο.
   Στους δημόσιους διαλόγους μας σε ομάδες και σελίδες να είμαστε προσεκτικοί, το διαδίκτυο είναι απρόσωπο, ακόμα και οι καλύτερες των προθέσεων να υπάρχουν, οι διενέξεις καταλήγουν σε υβριστικούς ή προσβλητικούς διαλόγους με αποτέλεσμα να καταλήγει κάποιος ακόμα και στα δικαστήρια.
 Άρα προσέχουμε, δεν προσβάλλουμε , αν δούμε ότι υπάρχει εριστική διάθεση από  κάποιον ή κάποιους στον διάλογο δεν συνεχίζουμε και αποχωρούμε. 
   Η αποχώρηση πιστέψτε με είναι η καλύτερη λύση, μην σας κατακλύσει ο εγωισμός, ακόμα και αν κάνει κάποιος λάθος αν δε θέλει να το καταλάβει δεν υπάρχει λόγος να καταλήξετε σε ύβρεις ή σε εριστικούς διαλόγους που σε κάθε περίπτωση θα βλάψει εσάς και την ηρεμία σας. 
Μην ξεχνάτε  

❝ Αιρετικὸν άνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτού ❞


Για ανηλίκους
υποθέτω ότι ανήλικοι δεν θα  διαβάσουν το άρθρο γιατί ένα δικηγορικό-νομικό ιστολόγιο δεν είναι στις αναζητήσεις ή στις επιλογές τους, οπότε ελπίζω να το διαβάσουν οι γονείς.
Εγώ δεν είμαι νυμφευμένος, δεν έχω παιδιά,  όμως όταν έκανα την έρευνα όλα αυτά τα χρόνια παρατήρησα ότι κατά 80% μπορείς να μπεις σε όποια ιστοσελίδα θέλεις, ένα ενημερωτικό μήνυμα πετάγεται που λέει πχ αν είσαι άνω των 18+ κλπ
 Οι κίνδυνοι είναι παντού στο διαδίκτυο. Αν είμαστε εμείς ευάλωτοι σκεφτείτε πόσο είναι τα παιδιά.

► Πιθανολογώ , έυχομαι ότι οι γονείς έχουν συζητήσει με τα παιδιά τους, έχουν δει τους υπολογιστές αυτών, τάμπλετ , κινητά κλπ ΟΜΩΣ πρέπει να σας πω ότι σε facebook, instagram, twitter και tumblr στο πεδίο αναζήτησης με τα κατάλληλα keywords ( λέξεις κλειδιά) μπορούν τα παιδιά μας , χωρίς να το καταλάβουν και τα ίδια να ανακαλύπτουν περίεργα θέματα, φωτογραφίες και προφίλ.
Δοκιμάστε μία λέξη που τους έχετε απαγορέψει, πχ πορνογραφικού περιεχομένου, θα δείτε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα αυτά που εμαφανίζονται.
 Εμφανίζονται τα πάντα, ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι υπάρχουν λέξεις κλειδιά που δεν έχουν το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, αλλά κρυφίως κάποιοι χρήστες έχουν σε δημόσια θέα αυτά που δεν θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά μας.
   Ελέγξτε το και συζητήστε με τα παιδιά σας να προσέχουν, η περιέργεια όλων μας είναι δεδομένη και το διαδίκτυο είναι ο κακός φίλος της περιέργειας.

Αυτά ήθελα να σας πω με αυτό το άρθρο, ελπίζω να βοήθησα , να σας κέντρισα το ενδιαφέρον και να επαναπροσδιορίσετε τι είναι το διαδίκτυο, τι μπορεί να μας προσφέρει αλλά και πως μπορεί να μας βλάψει.

διαβάστε επίσης :


Facebook : χρήση προσωπικών δεδομένων, χρειάζεται άμεση ή έμμεση συναίνεση ΜονΕφΛαρ 346/2015 αλλά και 175/2014 Εφετείο Αθηνών
Σε περίπτωση φερόμενης προσβολής του δικαιώματος της προσωπικότητας μέσω πληροφοριών που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, το πρόσωπο που θεωρεί ότι θίγεται έχει την ευχέρεια να ασκήσει αγωγή με αίτημα την επιδίκαση χρηματικής ικανοποιήσεως για το σύνολο της προκληθείσας ζημίας είτε ενώπιον των δικαστηρίων του κράτους μέλους εγκαταστάσεως του φορέα μεταδόσεως των επίμαχων πληροφοριών είτε ενώπιον των δικαστηρίων του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται το κέντρο των συμφερόντων του θιγομένου.


share 

Σχόλια