Δικηγόρος : Εντολείς και εντολές!!!!


Αρθρο : ΤΣΑΓΚΟΥΡΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Εντολείς και εντολές!!!!

Στην μάχιμη δικηγορία επί 15 συναπτά έτη, προ αποχής βεβαίως -βεβαίως, ήρθα αντιμέτωπη με πολλών ειδών εντολείς … Και φυσικά χρησιμοποιώ τον όρο εντολείς και όχι « πελάτες» , γιατί ένας συνάδελφος σε μία κατ’ιδίαν συζήτηση μου είπε:
Οι δικηγόροι έχουν εντολείς, πελάτες έχουν μόνο οι ιερόδουλες!!!
Φυσικά δεν το είπε και τόσο κόσμια- καθότι αθυρόστομος-αλλά εγώ ως « Κυρία » (τρομάρα μου ! ) , είπα να το γράψω πιο καθωσπρέπει!!
Έτσι λοιπόν , αναφερόμενη στους εντολείς , τους έχω κατηγοριοποιήσει στο μυαλό μου , βάζοντας τα απαραίτητα « ταμπελάκια» :


Οι εντολείς από Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και γενικά…. της Ιερής Συμμαχίας…
- Μα κ. Τσαγκούρια στην Γερμανία δεν θα συνέβαινε ποτέ αυτό!! Χα , χα!!! Ας γελάσω…. Το τι συμβαίνει και το τι έχει συμβεί στην Γερμανία « περί δικαίου» δεν είναι της παρούσης….
- Τι είπατε;;;; Δεν θα βγει ο « νοικάρης» σε μία μέρα;;; Στην Αγγλία το « κράτος» δεν το επιτρέπει αυτό … Ο δικαστής θα τον πετούσε έξω!! Και εγώ, ως κοριτσάκι που είμαι ώρες -ώρες , φαντάζομαι εκείνους τους δικαστές με τις λευκές περούκες και τις μπούκλες , να μαζεύουν τα πράγματα του κακόμοιρου «νοικάρη» και να τους φεύγει το περουκίνι ….
- Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά!! Που είναι το κράτος να με προστατέψει;;; Φωνάζει , ωρύεται και ψάχνει.. το κράτος!! Εντάξει και εγώ το ψάχνω το κράτος, αλλά δεν κάνω και έτσι βρε αδελφέ!!! Στο κάτω- κάτω , για να είμαστε και επιτέλους ειλικρινείς, το κράτος όταν σε ψάχνει σε βρίσκει !! ! Σωστά;;;;;

Οι εντολείς «τηλεορασάκηδες» , «εφημεριδάκηδες» και κοινώς « πρωινάκηδες»..
Ο Παπαδάκης το πρωί είπε ότι… Στην τηλεόραση είπανε …. Η εφημερίδα έγραψε…
Δεν πιστεύω συνάδελφοι και συνεδέλφισσες να αγνοείτε τον Νόμο Γεώργιος Παπαδάκης και τον Κώδικα Γιώργος Αυτιάς!! Είναι από μόνος του, ένα Σύνταγμα βρε παιδί μου, ένας Κώδικας , ένα νομοσχέδιο πώς να το πώ... Δεν νοείται σήμερα να γνωρίζεις την τετράβιβλο και να μην γνωρίζεις τα πρωινάδικα… Α!! Θα σας μαλώσω … Έχω βάσιμες υποψίες ότι ανοίγετε κώδικες για να συμβουλευτείτε! Ω μέγα λάθος! Κλικ.. το κουμπί και έχεις όλες τις πληροφορίες για τον νόμο Κατσέλη και για κάθε νόμο που ψηφίστηκε , θα ψηφιστεί, μπορεί να ψηφιστεί, ίσως ψηφιστεί, εάν ψηφιστεί όμως;;;;;;
Έχει μπει εντολέας έντρομος στο γραφείο γιατί όπως είπε ο πρωινατζής – καφετζής , «πήραν πίσω τον νόμο Κατσέλη» , πήραν την πόλη, δηλαδή , η πόλις εάλω , ο νόμος εάλω! Άντε τώρα να του πω εγώ ότι στην πραγματικότητα τα σώβρακα μας – με το μπαρδόν δηλαδή- εάλω , γιατί μας τα πήραν και αυτά … αλλά δεν βαριέσαι!! Αυτό δεν το είπε ο Παπαδάκης, άρα δεν ισχύει!!
Βέβαια , επειδή είμαι και χαζή ξανθιά , για την τετράμηνη αποχή μας εάν ακούστηκε κάτι … δεν γνωρίζω.. Άλλωστε εγώ το πρωί, έχω να ετοιμάσω τρία μπουμπουκάκια για σχολείο και δεν προλαβαίνω να δω τηλεόραση.. Πάντως τώρα που το σκέφτομαι , εάν το είπαν τα πρωινά για την αποχή των δικηγόρων , θα ισχύει…. Αλλιώς βρε παιδιά , εγώ χαζή ξανθιά είμαι , δεν ξέρω , ....Houston we have a problem…

Οι εντολείς « γύρω γύρω» όλοι…
Αφού λοιπόν έχουν πάρει σβάρνα όλα τα δικηγορικά γραφεία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , έρχονται και σε μένα…. Επειδή ως γνωστόν η δικονομία στην οδό Μαζαράκη στην Αλεξανδρούπολη , είναι τελείως διαφορετική από την δικονομία που γνωρίζει ο αγαπητός συνάδελφος στην οδό Βενιζέλου.
Και αν μου φέρει φάκελο με υπογραφή και απόδειξη πλήρους και ολοσχερούς εξόφλησης από τον αξιόλογο (συνάμα και τυχερό επειδή τον ξεφορτώθηκε ) συνάδελφο , έχει καλώς… Παίρνω λοιπόν το σοβαρό επαγγελματικό μου ύφος και λέω: Ξέρετε , ο χρόνος μου είναι περιορισμένος. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας αναλάβω. Απευθυνθείτε αλλού.
Μπριτς…. Δεν κατάλαβες καλά που θα σε αναλάβω εγώ!! Καλώς ή κακώς είμαι λίγο ¨καμμένη¨ σε αυτό το θέμα… Όσες φορές ανέλαβα υπόθεση που είχε αφήσει συνάδελφος – συνολικά δύο μην φανταστείτε παραπάνω- μου βγήκε σε κακό. Θες η αρνητική μου διάθεση, θες ο ανάδρομος Ερμής, θες τα σιχτίρισματα του συνάδελφου.. Α όλα κι όλα δεν το ξανακάνω !
Ωχ και να μην γνωρίζεις ότι την υπόθεση την χειρίζεται άλλος συνάδελφος…. Εκεί να δεις γέλιο!! Εδώ συνήγορος, εκεί συνήγορος, ποιος είναι τέλος πάντων ο συνήγορος;;; Εγώ ποια είμαι , τι ρόλο βαράω , είμαι δεν είμαι;;; Άβυσσος η ψυχή του εντολέα και της βούλησής του επίσης!!

Οι εντολείς καλοπληρωτές κοινώς … πεσκέσια!!
Ίσως επειδή είμαι από επαρχία και οι σχέσεις είναι πιο φιλικές , χωριό , όπως λέμε εδώ πάνω , έχω πολλούς από δαύτους… Ναι , ναι ζηλέψτε με ελεύθερα!!!
Και δεν μιλώ για αμοιβή σε « είδος », αλλά μιλώ για πέραν της συμφωνημένης ήδη αμοιβής.. Χριστούγεννα έρχονται;;; Να τα κοτόπουλα , τα δώρα , τα χοιρινά , τα λάδια, τα κρασιά στο γραφείο..
- Κορίτσι μου, πότε να περάσω να σε φέρω κρασί για το τραπέζι σου;; Πότε θέλεις να σφάξω κοτόπουλο να κάνεις σούπα στα παιδάκια σου;;; Αυγουλάκια έχεις μάτια μου;;;
Ζηλεύετε ε;; Ε, για αυτό και εγώ δεν το αφήνω το χωριό μου!! Αμ το Πάσχα;; Τα κατσικάκια από απέναντι , από το νησί , πάνε και έρχονται .. Γιατί ως γνωστόν η Σαμοθράκη έχει τα καλύτερα κατσικάκια!!! Τρέχα, λοιπόν Μ. Σάββατο μεσημέρι , να πας στο καράβι να πάρεις το κατσίκι..
Γιατί μην τολμήσεις αγαπητέ μου εντολέα να το φέρεις στο γραφείο! Πρώτον θα λιποθυμήσω εγώ βλέποντας τα αίματα και δεύτερον ποιος ακούει την Λένα , την γραμματέα μου, να φωνάζει: Πάρτε αμέσως αυτό το πτώμα από μπροστά μουυυυυυυ!!!
Μακάρι να ήταν βέβαια όλοι οι εντολείς σαν και αυτούς αλλά……….

Οι εντολείς δεν χρωστάω - δεν πληρώνω, δεν σε είδα - δεν σε ξέρω..
Σε πρήζουν στα τηλέφωνα και στα μηνύματα μέχρι να γίνει η δουλειά τους, να αναλάβεις , ντε, την «σπουδαία» υπόθεση τους . Όπου πάντα πρόκειται για «κατεπείγουσα » περίπτωση , εξ ου και τα μεταμεσονύκτια τηλεφωνήματα και φυσικά .. - Μην στενοχωριέσαι κούκλα μου, εγώ θα σε πληρώσω και με το παραπάνω!!
Και εννοείται ότι την συγκεκριμένη υπόθεση που σε ανέθεσε ο «τσαμπατζής » εντολέας σου την κέρδισες!!! Oh yes!!! Είσαι σπουδαία δικηγόρος, ναι , καμαρώνεις και παίρνεις κατευθείαν τον εντολέα να τον ενημερώσεις για την αίσια έκβαση της υποθέσεως σου που οφείλεται βέβαια στις σπάνιες και εμπεριστατωμένες γνώσεις σου στην νομική επιστήμη , αλλά βρε χαζή ξανθιά , όχι στην οικονομική επιστήμη… Τι;;; δεν σηκώνει τηλέφωνο;;;;; Δεν τον βρίσκεις;;;;;;;; Κάτι θα του έτυχε βρε , κουτούτσικο, μην στενοχωριέσαι ..
Α! Τον βρήκες .. και δεν έχει χρήματα;;; Και για να σε ρωτήσω τώρα εγώ: - Δεν πήρες προκαταβολή;; Και είσαι και δικηγόρος;; Μπράβο κοπέλα μου!!! Εύγε!!!
Κάτι ήξεραν οι παλιοί που έλεγαν :
 Το βερεσέ απέθανε και έκαψε το τεφτέρι και διαθήκη άφησε : με τον παρά στο χέρι!! Αλλά που να τα ξέρεις εσύ αυτά.. καμάρωνε τώρα για τις νομικές σου γνώσεις και εκείνες τις ωραίες γόβες που είδες στο κατάστημα , πλήρωσε τες με τις γνώσεις σου … Δεν δέχονται ε;; Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν.. Α εσύ τώρα με την παλάμη φασκελώνεσαι , χμ… για αρχή καλά κάνεις… και εύχομαι το πάθημα να σου γίνει μάθημα , εντάξει απλήρωτη γλυκειά μου;;

Οι εντολείς συγγενείς τε και φίλοι………
Έχουν χυθεί τόνους από μελάνι κατά καιρούς για τους εντολείς , ιδίως συγγενείς αλλά και φίλους… Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.. τσουπ .. τσουπ..
- Καλέ εσύ δεν είσαι η κόρη του κυρ -Κώστα; Καλέ δικηγόρος δεν είσαι;; Ξέρεις ποια είμαι εγώ;; Η ξαδέλφη του θείου , της θείας, των θείων , ω Θεοί του Ολύμπου!!!
Μα επιτέλους, τι σόι ατελείωτο είχαν αυτοί οι γονείς μου !! Όπου γυρίσω να κοιτάξω, μια νονά και μια κουμπάρα και μια θειά και ανιψιά.. Ε μα… βαρέθηκα .. Και μιλάμε για σοβαρή συγγένεια όχι αστεία … Τάξη στο κληρονομικό δίκαιο: στον ίδιο ήλιο απλώναμε τα ρούχα μας!!
Και δώστου τηλέφωνα και δώστου χαιρετίσματα στο σόι και ατάκες τύπου: Να τώρα εγώ ήρθα σε εσένα που είμαστε και αίμα… Και να με φιλάνε κάτι ξεχασμένες θείες και εγώ βρε παιδιά σιχαίνομαι η καημενούλα.. τι να πω;; Μήπως να πω ότι είμαι υιοθετημένη;;
Δεν θα την αναλύσω αυτήν την σχέση γιατί « επιλήψειν με διηγούμενον ο χρόνος» και γιατί θα μπορούσα να γράφω τόμους και ημίτομους για αυτούς τους όνους και ημίονους εντολείς … επιφυλάσσομαι λοιπόν. Άλλωστε , είναι μια κατηγορία που έχει περάσει από όλα τα δικηγορικά γραφεία και δη την επομένη του πτυχίου μας ..
Επ’αυτού λοιπόν θα ασχοληθώ εκτενώς άλλη φορά… περιορίζομαι σήμερα μόνο στην λαϊκή ρήση : Με τους φίλους και συγγενείς , φάε και πιες , αλισβερίσι μην κάνεις….

Συνάδελφοι… μην ξεχνιόμαστε !!! Οι εντολές είναι για να τις « εκτελούμε» , όχι για να μας « εκτελούν» !!!
ΤΣΑΓΚΟΥΡΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Σχόλια