20 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, όπως καθιερώθηκε απο το 2001.

Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου , λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

Το δικο της μήνυμα έστειλε η Βρετανή ηθοποιός, Βανέσα Ρεντγκρέιβ : 


«Ένας άνθρωπος χάνει την οικογένειά του και το σπίτι του. Ένα παιδί στη θάλασσα προσπαθεί να αναπνεύσει. Μια μητέρα περπατάει χιλιάδες χιλιόμετρα με το μωρό της στην αγκαλιά. Δεν είναι ζήτημα χρώματος, γλώσσας, φυλής ή θρησκείας το να τους βοηθήσουμε. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς».

Δείτε το βίντεο

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξέρουμε ότι :

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήταν από τις πρώτες διεθνείς οργανώσεις που από τις αρχές του 2015 ανταποκρίθηκαν  με επείγουσες παρεμβάσεις στην προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Με δράσεις στα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Αττική, τον Πειραιά, την Ειδομένη, τα Γιάννενα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερους από 55.000 πρόσφυγες και έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 88.000 ανθρώπους. Επίσης, μέσα σε 4 μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέβαλαν στη διάσωση περισσοτέρων από 18.000 ανθρώπων στο Αιγαίο.
Επίσης έχουν αναλάβει δράση και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι  στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει η χώρα μας το προσφυγικό.

20 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Σχόλια