Memorandum of Understanding (MOU) – Μνημόνιο Συνεργασίας

Memorandum of Understanding (MOU) – Μνημόνιο Συνεργασίας
Memorandum of Understanding (MOU) – Μνημόνιο Συνεργασίας

Ένα στάδιο προ του προσυμφώνου σύναψης οριστικής συμβάσεως, συναντούμε το «Μνημόνιο Συνεργασίας» ή “Momerandum of Understanding”, μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών που διαπραγματεύονται με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει σε οριστική σύμβαση μεταξύ τους, και αποτυπώνει τους όρους που θα τεθούν στην μελλοντική αυτή σύμβαση, για τους οποίους τα μέρη στο στάδιο αυτό υπογραφής του MOU έχουν έλθει σε συμφωνία, χωρίς όμως η συμφωνία αυτή να περιέχει δεσμευτικότητα, πρόκειται δηλαδή για για δήλωση βουλήσεως (letter of intent), - «Συμφωνία Κυρίων», και αποτυπώνει συνήθως διάφορα τεχνικά ζητήματα.

 Συνεπώς, δεν υφίσταται υποχρέωση στο μνημόνιο, περί καταρτίσεως οριστικής συμβάσεως, όπως με ένα προσύμφωνο, ούτε φυσικά τέτοια συμφωνία, στο στάδιο αυτό, μιας και αποτυπώνονται απλά οι δεδομένες την συγκεκριμένη χρονική στιγμή συμφωνίες, επί των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως συνεχίζονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί. 

Το συναντούμε σε περιπτώσεις ευρείας εκτάσεως και πλήθους όρων συμβάσεων, για την σύναψη των οποίων, τα μέρη δεν επιθυμούν εξ αρχής να δεσμευθούν, μέχρι να διευκρινισθούν και ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και ενέργειες που θα οδηγήσουν στην λήψη αποφάσεως περί οριστικής η μη καταρτίσεως συμβάσεως. 

Εφόσον τα μέρη δεν δεσμεύονται νομικώς, η μόνη ευθύνη που χωρεί, είναι αυτή εκ των διαπραγματεύσεων του άρθρου 197 ΑΚ (ΑΠ 554/11). 

Το μνημόνιο συνεργασίας, μπορεί να συναφθεί είτε σε ένα έγγραφο, είτε μεταξύ επιστολών. 

Σε διεθνές επίπεδο, πρόκειται άλλοτε περί άτυπων διεθνών συμφωνιών, και άλλοτε περί νομικών συμφωνιών με δεσμευτικότητα, πχ τα Μνημόνια των ΗΕ, είναι δεσμευτικά.



Ζωή Γεωργοπούλου 

Δικηγόρος Αθηνών

Φοιτούσα στο αγγλόφωνο LLM του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (IHU),
με τίτλο 
"Transnational and European Commercial Law, Mediation, Arbitration and Energy Law"
(Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο, Διαμεσολάβηση, Διαιτησία και Δίκαιο Ενέργειας)
Βουκουρεστίου αρ. 20, (4ος όροφος)
0030 210-3601056
FAX:0030 210-3601063

Σχόλια